foto facebook

Gabriela Firea, edilul Capitalei, a anunțat, joi, că a discutat, în cadrul unei videoconferințe, cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului asociativ din turism despre posibilitatea de susținere a acestei industrii, având în vedere că este una dintre cele mai afectate de pandemie.

Firea apreciază sprijinul hotelierilor

Primarul Capitalei le mulțumește celor din sectorul turistic pentru sprijinul acordat pe durata stării de urgență, când anumiți hotelieri au pus la dispoziția PMB spații pentru carantină și pentru cazarea temporară a personalului medical: „Acesta este modelul în care cred – de colaborare permanentă și consistentă. Mă bucur că avem această întâlnire, în care putem auzi propunerile dvs. concrete cu privire la posibile colaborări în industria turismului”.

Firea a accentuat importanța aflării procentului de contaminare cu coronavirus a bucureștenilor, explicând și care sunt motivele ce stau la baza acestei testări.

„Unul dintre motive este cel medical, care privește sănătatea publică, dar rezultatele ne servesc și la a fundamenta ce măsuri putem adopta în viitorul imediat pentru a putea oferi economiei susținerea atît de necesară în această perioadă, pentru a contribui, în mod responsabil, la repornirea motoarelor în acest domeniu.

Ne uităm și la alte capitale europene și vedem că există o bună colaborare între sectorul public și cel privat, în beneficiul angajaților și al situației economice în ansamblu, ca urmare acesta este modelul pe care ne dorim să îl aplicăm și la București”, a precizat edilul Bucureștiului.

Primăria Capitalei, propuneri benefice pentru salvarea turismului

În cadrul întâlnirii online, participanții au formulat o serie de propuneri care privesc sectorul atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, iar primarul General, Gabriela Firea, a dat asigurări că va analiza posibilitatea aplicării lor – respectiv a prezentat stadiul celor aflate deja în pregătire:

• reducerea anumitor taxe pentru industria de turism – taxa de ocupare a domeniului public, taxa pe clădiri etc -, având în vedere faptul că lipsa încasărilor din ultima perioadă îi pune în imposbilitatea de a onora taxele la nivelul actual. Potrivit partenerilor de discuție, în București sunt înregistrate 13.000 de unități care activează în industria de profil și peste 40.000 de persoane angajate în domaniu, alte 27.000 activând în domenii conexe – cum este cel al activităților și spectacolelor culturale, așadar domenii care contribuție la circulația turistică și care au fost închise complet pe durata ultimelor luni;

Schimbări propuse de edilul Capitalei

• înființarea unui Centru de conferințe – cunoscut fiind aportul pe care astfel de evenimente îl au în dezvoltarea tursmului – și înființarea unei Case a Turismului – spațiu destinat întâlnirilor și sesiunilor comune de lucru dintre marii operatori de turism și serviciile municipale de profil. Pentru Centrul de conferințe, participanții au făcut propuneri de locație și se încearcă găsirea unor soluții viabile;

• transformarea actualului organism de turism al Capitalei (Bucharest Tourism Board – BTB) în organizație de management al destinației (OMD). În prezent, normele de aplicare a legii care reglementează înființarea unor astfel de organizații nu sunt încă publicate, ca urmare a fost agreată înființarea unei structuri premergătoare viitoarei OMD.

Nume-cheie din turism

La întâlnirea au participat: Dragoș Anastasiu – Președinte Camera de Comerț și Industrie Româno Germane, Gabriel Aftenie – Vicepreședinte Open Knowledge, Membru Task Force Tourism, RBL (Romanian Business Leaders), Lucian Boronea – Vicepreședinte BTB (Bucharest Tourism Board), Călin Ile – Lider TF Tourism CDR (TF Tourism CDR), George Nicolescu – Vicepreședinte Camera de Comerț și Industrie București, CEO Olimpic International, Javier Garcia – Tourism TF Leader AmCham, Daniel Mischie – reprezentant RBL (Romanian Business Leaders), Chief Operation Officer City Grill, Nicolae Demetriade – Președinte ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România), Mariana Prună – Raportor TF Tourism CDR, Flavius Aioanei – Reprezentant CCIFER (Camera Franceză de Comerț și Industrie în România), Key Account Manager UP România, Codruța Pisa – Reprezentant CCIFER (Camera Franceză de Comerț și Industrie în România), Corporate Affairs Sodexo, Bogdan Arsene – Vicepreședinte FIHR (Federația Industriei Hoteliere din România).

#NEWS