Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Mai multe specii de cactuși se află în pragul extincției și totul este din cauza încălzirii globale.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători din cadrul mai multor instituții din Statele Unite și Regatul Unit.

Cactușii reprezintă unele dintre cele mai periclitate specii din ziua de azi

Cercetătorii au încercat să determine efectele încălzirii asupra acestor plante. Se știe că acestea sunt rezistente la temperaturi ridicate, dar puțini cunosc pericolul care le pândește. Poate părea că o planetă care se încălzește poate fi un mediu propice pentru cactuși, dar aceste specii ocupă o nișă specializată, iar orice modificare în această direcție se poate solda cu un dezastru, precizează publicația Descoperă.ro.

Au fost analizate 408 specii de cactuși. Cercetătorii au luat în calcul ecosistemele individuale ale acestora, dar și sensibilitatea la schimbare. Au folosit mai apoi modele climatice pentru a estima schimbările în aceste ecosisteme, în baza a trei scenarii bazate pe ipoteze de schimbare a climei, mai arată sursa citată.

Concluziile specialiștilor sunt îngrijorătoare: cu excepția unei singure specii, cactușii se află în pericol de extincție

Urmează un real declin pentru speciile de cactuși, chit că vorbim despre cele mai mici schimbări de temperatură. Potrivit analizelor, 60% dintre speciile studiate vor înregistra un declin pe durata acestui secol.

Mai mult, aproximativ 40% vor cunoaște ceea ce ei au denumit un „declin semnificativ”.

Există doar o singura specie,  Xique-Xique, originară din Brazilia, care ar putea înregistra o intensificare a numărului de exemplare.