Ce se întâmplă cu epidemia în China? Conform buletinului zilnic de informaţii furnizat de Comisia Naţională de Sănătate, coronavirusul nu mai face victime. Vorbim de cazuri asimptomatice, dar, chiar și în cazurile asimptomatice, autorităţile chineze raportează un număr mic:  49 de noi cazuri fără simptome.

De asemenea, China a raportat 12 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus duminică. Adică, epidemia e în scădere dacă ne gândim la cele 16 cazuri anunţate cu o zi înainte. Ce e și mai important e faptul că nu s-au mai înregistrat decese.

Oficialii chinezi spun că Wuhan, orașul din centrul focarului de coronavirus din China, nu mai are pacienți spitalizați, după ce ultimii 12 au fost eliberați.

Ce se întâmplă în Franța? Un început de stare de normalitate. A scăzut numărul pacienților aflați în stare gravă, iar numărul pacienţilor spitalizaţi continuă și el să scadă. Ministrul de Interne, Rudolf Anschober, a anunțat că măsurile stricte pentru a stopa răspândirea coronavirusului vor fi ridicate. Și asta, începând cu data de 1 mai.

Restaurantele și cafenelele se vor putea deschide începând cu 15 mai, în timp ce hotelurile vor trebui să aștepte puțin, până la 29 mai. Anschober a subliniat că, deși acest lucru a însemnat că oamenii ar putea ieși afară mai des, va trebui totuși să respecte măsurile de distanțare socială.

Ce e cel mai important: retrospectiva deceselor cauzate de coronavirus. Franța a raportat duminică o scădere mare a numărului de decese coronavirus, cu 242 de decese în 24 de ore, o scădere de peste o treime în ziua precedentă. Cifra de duminică a marcat cel mai mic număr de decese cu coronavirus, în ultimele cinci săptămâni.

În România a crescut ponderea celor care s-au vindecat. În același timp, România întinde o mână de ajutor Republicii Moldova. Este vorba despre materiale sanitare, dar și o echipă de medici.

”În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova – va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante.

Prima: o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical și medicii de acolo să facă față mai bine acestei epidemii.

O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie”, a precizat Klaus Iohannis.

Deocamdată nu e momentul să ne relaxăm. Epidemia e încă aici. Optimismul trebuie păstrat și ar trebui să nu uităm de noile condiții. De noul stil de viață. Și asta pentru că împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiţii să fie mai uşoară. Să învățăm să fim mai responsabili şi mai rezilienţi. Uniți, dar păstrând distanța.

Citește și: CTP, despre matematica simplă a infectărilor

#News