Grecia a înregistrat în luna martie cele mai ridicate temperaturi din ultimii douăzeci de ani

Temperatura a ajuns la 25,3 grade

Cele mai ridicate temperaturi pentru luna martie din cel puțin ultimii douăzeci de ani au fost înregistrate miercuri în majoritatea regiunilor din Grecia. La Atena, în suburbia Gazi, termometrul a depășit recordul din 31 martie 2009 care era de 25 de grade, potrivit g4media.ro.

Temperatura a ajuns la 25,3 grade, în Creta temperatura depășind 30 de grade în multe zone, ajungând chiar și la 32 de grade.

Potrivit directorului pentru cercetare la Observatorul Astronomic din Atena, Kostas Lagouvardos, este vorba de temperaturi care ating sau chiar depășesc recordurile pentru luna martie. Temperatura medie a lunii va crește și mai mult deoarece în ultimele trei zile ale lunii se vor înregistra temperaturi de asemenea peste normalul perioadei. „Din iulie (anul trecut) încoace se înregistrează luni mai calde decât media normală”, subliniază Lagouvardos. Cu excepția zonelor din nordul Greciei unde termometrul nu a depășit miercuri media valorilor normale pentru această perioadă, în restul zonelor căldura s-a situat la niveluri anormale.

La temperaturile ridicate se adaugă prezența unui val de praf african care a făcut ca în multe zone atmosfera să fie sufocantă.

Condițiile meteo din zilele următoare favorizează transportul acestui val de praf din Africa. Asociația Pneumologilor din Grecia a transmis recomandări pentru categoriile vulnerabile și sensibile de populație ca urmare a concentrației crescute de praf african în atmosferă. „Praful african conține particule transportate care pot fi amestecate cu polen, bacterii și ciuperci, creând un amestec extrem de toxic și periculos pentru organismul uman și în special pentru sistemul respirator”. „În orele cu cele mai mari concentrații de praf, trebuie evitate atât deplasările inutile, cât și activitățile sportive în aer liber și se recomandă rămânerea în spații interioare bine ventilate”, a mai transmis Asociația Pneumologilor. Fals medic estetician, anchetat de polițiști