Proiect de lege: ori pensia, ori salariul până la 70 de ani

Alegerea este valabilă pentru angajații din sistemul de stat

Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege prin care vârsta de pensionare să fie ridicată la 70 de ani, pentru cei care doresc acest lucru, a spus ministrul Raluca Turcan. Aceasta a precizat că în cazul angajaților din sistemul de stat vor putea să aleagă între a se pensiona la termen (65 de ani, bărbații, respectiv 63 de ani femeile) sau a continua până la 70 de ani, dar fără a cumula cele două venituri: salariul cu pensia.

Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi – să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat. Pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu

Ministrul Muncii Raluca Turcan

 Ministrul a precizat că aest lucru este valabil pentru angajații din sistemul de stat.

Această declarația a fost făcută în contextul în care Turcan a anunțat că Ministerul Muncii va începe recalcularea pensiilor în baza unei noi legi. În următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie, a precizat ea.

În acest moment, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

„Salariul plătit de angajator nu are legătură cu pensia, care se acordă pentru o muncă efectuată în timp până la vârsta pensionării. Munca trecută nu vine în concurs cu cea prezentă pentru care salariatul primește o retribuție lunară de la bugetul de stat, acestea aflându-se într-o succesiune, și nu în concurs. Cumularea lor nu poate fi afectată sub nicio formă, pensia fiind un drept câștigat, pe care nicio reglementare legală nu îl poate înlătura”, se arată în motivarea Curții Constituționale cu privire la cumularea pensiei cu salariul.

Citește și: Turcan mimează soluții: pensii speciale vs. CCR