Și catolicii vor păstrarea religiei în învățământul preuniversitar

„Orele de religie contribuie la formarea spirituală și morală a oricărei persoane”

Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER) şi preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din cadrul CER, se pronunţă pentru păstrarea orelor de religie în întreg învăţământul preuniversitar din România. Anunțul vine după ce Patriarhia Română a cerut păstrarea orelor de religie în învățământul preuniversitar. ÎPS Aurel Percă atrage atenția cu privire la faptul că eliminarea religiei din școală ar însemna o încălcare a legii și a Constituției României.

În contextul în care societatea contemporană se confruntă cu foarte multe provocări, Biserica Catolică din România urmărește cu mare atenție propunerile planurilor cadru pentru clasele de liceu, aflate în dezbatere publică. Ne exprimăm pe această cale întreaga noastră susținere a orei de religie în învățământul din România cu câte o oră pe săptămână pentru toate filierele, profilurile și specializările

ÎPS Aurel Percă în documentul transmis către Ministrul Educației

În urma dezbaterii publice, în această privință, ÎPS Aurel Percă a explicat care sunt concluziile comune ale participanților la aceste discuții. „Întrucât orele de religie contribuie la formarea spirituală și morală a oricărei persoane, dorim ca nu doar în filiera vocațională, profil teologic, ci și pentru celelalte filiere, profiluri și specializări, ele să fie păstrate întregi și nu înjumătățite sau eliminate. Mai mult, dorim ca orele de religie să fie păstrate în trunchiul comun, pentru a se putea realiza în Planurile cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional, o bună corelare cu celelalte discipline școlare. Altfel, elevii ar fi privați de un drept constituțional, acela de a participa la orele de religie (art. 18, § 1), fiecare în funcție de confesiunea căreia îi aparține. Păstrarea orei de religie ajută la crearea unei «culturi a conviețuirii», respectându-se identităţile şi formele de apartenenţă, printre care se numără și apartenenţa eclezială”, se arată în comunicatul de presă al Bisericii Catolice din România.

Citește și: Religia în învățământ: o necesitate pentru Patriarhia Română