Stelian Ion, în discuții pentru repatrierea lui Adamescu și Popoviciu

Cei doi se află în Marea Britanie, pe numele acestora fiind emise mandate europene de arestare

Ministerul Justiției, Stelian Ion, a discutat joi cu ambasadorul britanic la București, Andrew Noble, despre repatrierea fugarilor Alexander Adamescu și Puiu Popoviciu, aflați în prezent în Marea Britanie. De altfel, pe numele celor doi au fost emise mandate europene de arestare.

 Au fost evocate cazurile având ca obiect soluționarea mandatelor europene de arestare emise cu privire la Adamescu Bogdan Alexander și Popoviciu Gabriel Aurel. Apreciem orice informație transmisă de colegii britanici cu privire la elemente concrete privind predarea persoanelor în privința cărora procedurile judiciare în fața instanțelor britanice au fost încheiate. A fost apreciată contribuția magistratului de legătură britanic în România, din perspectiva facilitării cooperării judiciare

Comunicatul Ministerului de Justiție

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), „la termenul din data de 2 martie 2018, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, instanța de judecată din Londra a dispus, față de Adamescu Bogdan Alexander, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive. În data de 23 martie, instanța britanică a analizat cererea inculpatului Adamescu Bogdan Alexander de înlocuire a măsurii arestării preventive cu eliberarea pe cauțiune dar, nefiind convinsă de explicațiile oferite în legătură cu prezentarea acelui document, instanța a respins cererea”, se arată în comunicatul DNA, de la acea dată. Adamescu poate fi extrădat în România în condiţiile în care, pe 20 octombrie 2020, Curtea Supremă a Regatului Unit i-a respins apelul împotriva deciziei de extrădare emisă de West Magistrates Court, în aprilie 2018, transmite Digi 24.

 Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare în august 2017 în dosarul Băneasa. Acum, omul de afaceri se află la Londra, în procedură judiciară privind predarea către România. În iulie anul trecut, o curte din Regatul Unit a decis predarea lui Popoviciu la București, însă sentința nu este definitivă și se așteaptă judecarea recursului declarat de omul de afaceri. Cel mai probabil audierile în apel (timp de 5 zile in principiu) vor începe pe 15 martie 2021, precizează G4Media.

Citește și: Ana Birchall îi dă ponturi lui Stelian Ion