Google marchează 25 de ani de la lansare

În urmă cu 25 de ani, doi studenți de la Universitatea Stanford au vrut să creeze un motor de căutare pe internet care să grupeze și să organizeze toate informațiile din mediul online

Google
Google sursa foto pixabay

Google împlinește 25 de ani de la lansare și sărbătorește momentul printr-un doodle special. Motorul de căutare, considerat gigantul din online, a fost fondat în septembrie 1998 de Larry Page și Sergey Brin, doctoranzi la Universitatea Stanford, potrivit digi24.ro.

 În urmă cu 25 de ani, cei doi studenți de la Universitatea Stanford au venit cu o idee care avea să schimbe total modul de utilizare a internetului. Ei au vrut să creeze un motor de căutare pe internet care să grupeze și să organizeze toate informațiile din mediul online

Inițial, și-au denumit produsul BackRub. Google a crescut enorm în ultimii 25 de ani și a trecut rapid de la un startup pornit în dormitoarele campusului universitar la una dintre cele mai valoroase companii ale lumii. Produsele Google, inclusiv Gmail, au miliarde de utilizatori în întreaga lume. Datele Statista arată că, în iulie 2023, Google avea o cotă de piață de aproape 84%. Ceilalți competitori, Bing este undeva la 9%, iar Yahoo nu acoperă nici măcar 3% din căutările de pe internet. 

Veniturile totale ale Google, în 2022, au fost de aproape 280 de miliarde de dolari, cea mai mare parte provenind chiar din publicitatea online. 

 Google a început să domine internetul, creând strategii pentru a lăsa în urmă rivalii și pentru a monopoliza piața. Practicile au intrat inclusiv în atenția Departamentului de Justiție al SUA, care a intentat anul acesta al doilea proces antitrust împotriva Google, care vizează afacerile cu publicitate online a Google pe o piață monopolizată. Procesul anterior, pornit în octombrie 2020 sub administraţia Donald Trump, a acuzat Google că îşi foloseşte presupusa putere de monopol pentru a opri concurenţa pentru căutarea pe internet, prin acorduri de excludere. Judecătorii sunt așteptați să vină cu o concluzie anul acesta.

Percheziții în București și Prahova într-un dosar de evaziune fiscală