Trei profesori traficanți de droguri, prinși de procurorii DIICOT

Este vorba despre profesori la școli și licee din cele două județe, care vindeau drogurile prin intermediul unor aplicații criptate

Sursa foto: Pixabay

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată au reținut marți mai mulți traficanți de droguri în județele Buzău și Bacău. Trei dintre cei prinși sunt profesori la școli și licee din cele două județe, potrivit unor surse judiciare. Vânzarea drogurilor avea loc prin intermediul unor aplicații criptate, iar plata se făcea în criptomonede, potrivit digi24.ro.

Procurorii și polițiștii din Buzău au făcut marți 26 percheziții pe raza județelor Buzău, Vrancea, Brăila și Teleorman, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie, potrivit unui comunicat DIICOT. 

Anchetatorii arată că, în perioada ianuarie – septembrie 2023, mai mulți suspecți din județul Buzău au achiziționat, de la persoane din județele Vrancea, Brăila și Teleorman, diferite cantități de droguri de risc (canabis), mare risc (3-CMC, MDMB-4en-PINACA) și substanțe psihoactive (2-CMC, ADB-BUTINACA, 5F-MDMB-BUTINACA și 5F-ADB), în vederea comercializării, către consumatori din municipiul Buzău.

 Surse apropiate anchetei au precizat că liderii rețelei sunt un bărbat de 34 de ani, din Buzău, profesor de economie, comerţ, calitatea produselor şi serviciilor la două licee (în Buzău și în Pătârlagele), și iubita sa, în vârstă de 38 de ani, profesoară la Liceul pentru Deficienţi de Auz din Buzău.

 Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că drogurile erau comandate prin intermediul unor aplicații online criptate, iar plata se realiza prin transferuri în echivalentul unei criptomonede. Distribuția și vânzarea ulterioară a drogurilor avea loc fără ca persoanele să se întâlnească, cumpărătorul primind, după ce efectua plata, o fotografie și coordonatele GPS a locului în care se aflau drogurile ce făcuseră obiectul tranzacției. Metoda se numește „dead drop”. La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au fost duse 25 de persoane pentru audieri. Google marchează 25 de ani de la lansare