FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici șii Mijlocii) are, deja, patru programe: IMM Invest (accesul IMM la capital financiar), IMM Leasing de echipamente si utilaje (asigura accesul la creditul furnizor), IMM Factor (schema de garantare de catre stat a creditului comercial) si Noua Casă (deblocarea creditului ipotecar).

Dintre acestea, cel de-al treilea, nou lansat, este IMM Factor.

Potrivit comunicatului de presă, ”IMM Factor este cel de-al treilea program guvernamental, care susține accesul la finanțare al întreprinderilor mici și mijlocii, prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru pentru finanțarea creditului comercial. IMM Factor vine ca răspuns la realitatea economică care arată că în România creditul comercial este insuficient dezvoltat, în timp ce în țări cu economie de piață dezvoltată are o pondere importanta ca sursă de finanțare.

România ocupă locul 26 între țările europene în privința intermedierii financiare prin factoring, situație care trebuie remediată pentru a oferi lichiditățile necesare sectorului antreprenorial, atunci când există vârfuri de plăți în activitatea IMM-urilor.”

Prin acest program, dacă ești IMM și te înscrii până pe 31 decembrie 2020, vei putea obține, pe baza facturilor comerciale, finanțări de tip factoring, garantate de stat.

Care ar fi valoarea creditelor pe care le poți obține?

”Beneficiarii programului IMM Factor vor fi susținuți de o schemă de ajutor de stat, sub formă de granturi, prin care vor fi acoperite costurile de finanțare (dobânda aferentă sumelor avansate de finanțator și comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare și administrare creanțe) în procent de 50% și costurile de garantare (comisionul de risc și comisionul de gestiune), în procent de 100%.

Valoarea maximă a granturilor ce pot fi acordate prin schema de ajutor de stat este de până la 800.000 euro/ IMM, iar pentru sectoarele pisciculturii și acvaculturii, precum și cel al agriculturii, granturile sunt limitate până la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fiecare beneficiar”, precizează același comunicat de presă.

Un ajutor de la stat nu poate fi decât o veste bună. Mai ales în condițiile actuale, în care IMM-urile încearcă, la fel ca fiecare dintre noi, să diminueze efectele nocive ale pandemiei. Cu atât mai mult cu cât multe dintre ele au fost obligate să apeleze la o reprofilare de activitate, la diminuarea activității sau, în cazurile cele mai nefericite, chiar la închiderea totală.

Citește și: Patru miliarde de euro împrumut: pentru plata somajului tehnic

#News