Una din consecintele directe ale pandemiei de coronavirus este, fără discuție, somajul tehnic la care mulți dintre angajatori au apelat în perioada stării de urgență pentru a reuși să-și păstreze, totuși, angajații. Banii aferenți somajului tehnic, nu numai că au venit cu întârziere de la Guvern, dând naștere neplăcerilor, însă după cum se vede treaba, intră sub incidența împrumuturilor, întrucât bugetul nu-și permite, de la sine putere, o astfel de cheltuială.

Sprijin financiar pentru 15 state membre UE

Pentru a putea fi susținute plățile aferente acordării șomajului tehnic, Comisia Europeană a aprobat sprijinul financiar prin acordarea de împrumuturi în condiții avantajoase statelor membre ale Uniunii Europene.

„SURE a fost una dintre primele plase de siguranță pe care am decis să le punem în aplicare pentru a garanta că lucrătorii beneficiază de un venit în perioada în care activitatea lor profesională a fost suspendată și că locurile lor de muncă sunt menținute. Instrumentul SURE va contribui, așadar, la o redresare mai rapidă.”, a declarat Nicolas Schmidt, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, conform Libertatea.

„În curând, toate statele membre vor fi furnizat garanțiile cu o valoare cumulată de 25 de miliarde euro și propunem ca acele 15 state membre care au solicitat sprijin să primească împrumuturi cu o valoare cumulată de 81,4 miliarde euro. Acest demers este o dovadă a solidarității europene și a faptului că împreună suntem mai puternici în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, a adăugat Schmidt.

Corina Crețu este de părere că reprezentanții Guvernului ar trebui să dea dovadă de transparență și să le comunice cetățenilor detalii legate de respectivele împrumuturi, însă și despre modul în care vor fi cheltuiți banii.

„România a împrumutat una din cele mai mari sume de la nivel european. Românii trebuie să știe, foarte concret, care este destinația celor 4 miliarde EUR împrumutate de Guvernul României prin instrumentul SURE”, declară Corina Crețu, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Orban: „Este și o responsabilitate a părinților să asigure măști”

#News