Asociația Română a Băncilor atenționează asupra unui nou tip de fraudă

Clienților li se promite că vor câștiga sume mari, dacă oferă date bancare

Asociația Română a Băncilor (ARB) avertizează asupra unui tip de fraudă prin care clienții sunt manipulați să își dea datele bancare cu promisiunea falsă de obținere a unor câștiguri din investiții financiare, cum ar fi criptomonede. Potrivit ARB avertizează, există pericolul de a deveni victima unei fraude inclusiv intermediul platformelor de tranzacționare. Clienții sunt sfătuiți să nu furnizeze datele bancare, să fie prudenți și să verifice atent ofertele primite, potrivit .digi24.ro.

Persoane care pretind a fi reprezentanți ai unor companii sau platforme de investiții care facilitează achiziționarea de criptomonede iau contact cu clienții băncilor utilizând diverse canale de comunicare.

Aceștia solicită  plata unor sume de bani, datele contului, datele cardului bancar sau instalarea unei aplicații de control de la distanță.

„În schimbul promisiunilor false de câștiguri mari, fraudatorii conving persoanele vizate să furnizeze datele de acces la serviciile bancare online, precum Internet sau Mobile Banking, datele cardului bancar (număr card, codul de securitate de pe spatele cardului) și coduri SMS. De asemenea, persoanele sunt determinate să-și instaleze aplicații prin care se permite accesul persoanelor neautorizate la telefon de la distanță. Astfel, atacatorii ajung să aibă acces la conturile bancare, fapt ce determină posibilitatea efectuării de operațiuni. În unele cazuri, pentru a crea o aparență de credibilitate, demersurile sunt prezentate ca fiind promovate de o personalitate publică sau cu experiență în domeniul financiar”, transmite ARB.

Subiectele de bacalaureat, făcute publice după începerea examenului la un liceu din Caransebeș