Florin Cîțu

Lăudăroșenia ministrului Cîțu nu este un lucru nou. Cu toate că, cel puțin aparent, Florin Cîțu pare un tip timid-timid, aproape timorat, acesta se chiuie să epateze, punându-și cu fiecare ocazie pe care o are, realizările „fantastice”, ba pe Facebook, ba prin interviuri.

Într-un ultim mesaj postat pe contul său de socializare, ministrul Cîțu își face o autoevaluare care, din câte putem observa, iese pe plus – cel puțin în percepția acestuia. Potrivit ministrului, Ministerul Finanțelor Publice nu numai că se află, în acest moment, pe plus, însă ar fi bifat și un record în ultimele 7 luni, fiind „injectate” sume mari.

Florin Cîțu, mulțumit: „Transparenta si profesionalism!”

În primele 7 luni de zile MFP a injectat sume RECORD în economie. Sume care au fost direcționate în prima faza în TOATĂ economia iar de la începutul stării de alertă către domeniile unde vor avea cel mai mare impact și randament.

Am adoptat o politică fiscală anticiclica, poate pentru prima oara în istorie, și se vede. Acest lucru nu-l poate nega nimeni.

Câteva exemple:

– 12.5 miliarde lei în urma amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (acești bani sunt la companii încă din martie 2020) + 250 milioane lei bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor

– 20 miliarde lei investiții (cea mai mare sumă din ultimii 10 ani)!!!

– 24 miliarde medicamente și echipamente sanitare

– 6.56 miliarde lei plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19

– 4 miliarde lei plata șomaj tehnic (urmează aproximativ 4 miliarde lei pentru plata a 41.5% din salariul angajaților care au fost în șomaj tehnic)

– 3 miliarde lei mai mult decât anul trecut rambursare TVA (în condiții de criza economica, resurse vitale care rămân la companii )

– 2.4 miliarde lei decontări concedii medicale (resurse care ajung imediat la companii și sunt vitale în perioada de criza economica)

– Sănătate 30 de miliarde lei

– Învățământ 20 miliarde lei

Continuăm în același ritm pentru restul anului. Este singura soluție pentru a ne asigura că economia iese din această perioadă de criză cu factorii de producție aproape nemodificati”, scrie Cîțu pe Facebook.

Ministrul Finanțelor Publice nu ratează ocazia de a critica opoziția, acuzând că în Parlament se iau măsuri care generează cheltuieli fără acoperire bugetară. Cîțu reiterează invitația adresată lui Marcel Ciolacu de a avea o discuție pe temele finaciare.

„Totuși, exista riscuri și politica fiscala trebuie ajutată. Pe de-o parte, așa cum avertizează agențiile de rating (așa cum am tot avertizat și eu) majoritatea socialistă din Parlamentul României reprezintă un risc major pentru stabilitatea economică. Propunerile de creșterea chetluielilor PERMANENTE fară niciun fel de sursa de finanțare creează probleme de finanțare pentru tot bugetul. Pe de alta parte, este nevoie de dobânzi reale zero sau negative care să susțînă efortul politicii fiscale.

Pentru a elimina riscul destabilizării economiei care vine din Parlamentul României, reiterez Invitația mea pentru președintele PSD. Sper în continuare că poate să se ridice deasupra intereselor de partid și să pună mai presus de orice interesul românilor”, mai scrie Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Florin Cîțu, ironizat de un fost ministru

#News