Elevii încep anul școlar fără măști, fără tablete și fără prea mari speranțe pentru educație. Este concluzia secretarului de stat, Marian Murguleț care face o radiografie a învățământului românesc din 1990 până în ziua de azi.

Avem de-a face, într-adevăr cu un învățământ deficitar, sunt multiple lacune și nimic nu poate fi rezolvat în câteva zile.

”Deşi au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din anul 1990 până în prezent, cu scopul evident de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, rezultatele au continuat să scadă. Există o lipsă a competenţelor de bază în rândul absolvenţilor.

Aproximativ 40% dintre elevii cu vârsta de 15 ani au rezultate sub nivelul doi la PISA, ceea ce corespunde analfabetismului funcţional. Şi vorbim de elevi de 15 ani, fără a-i lua în calcul pe cei care au abandonat şcoala înainte de această vârstă. Adaptarea la condiţiile din noua normalitate impune la schimbarea paradigmei educaţionale prin tehnologie”, a spus Murguleţ.

”Datele primite acum câteva zile de colegii de la Ministerul Educaţiei arată că, din totalul de 22.000 de săli de curs sau laboratoare, 74% sunt conectate la internet şi 26% nu. Una dintre soluţii este achiziţia de tablete cu conectivitate pentru 24 de luni. Ştiţi că există o procedură pentru achiziţia a 250.000 de tablete în curs de evaluare.

Din perspectiva mea, nu cred că ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate – n.r.) a gestionat procedura de achiziţie prea eficient, însă mă bazez că, împreună cu colegii de la ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.) şi de la Ministerul Educaţiei se va corecta această situaţie”, a arătat oficialul guvernamental.

Deși Guvernul a făcut asigurări, Murguleţ este sceptic. Și insistă pe un pesimism asumat:

”Oricum, nu cred, dar nu că nu cred, ci nu vom avea tabletele pe 10 septembrie. Experienţa mea de peste 11 ani în piaţa de IT&C mă îndreptăţeşte să afirm că, aşa cum arată această achiziţie în acest moment, nu vom avea tabletele pe 10 septembrie, aşa cum Guvernul şi-a propus”, a susţinut secretarul de stat.

Totuşi, ar trebui să fie făcute cursuri de competenţe digitale şi nu doar pentru copiii din mediul rural, ci şi pentru cei din mediul urban, pentru că nu aş vrea să confundăm scrollatul pe Facebook sau pe alte reţele sociale cu competenţele digitale. De multe ori se face această confuzie şi nu este cel mai bun lucru”, a adăugat Murguleţ.

România nu este pregătită să-și ajute elevii. Oricâte s-ar spune și oricine ar trage concluzii sau semnale de alarmă, nu există comparație între sistemul de învăţământ românesc şi cel al statelor europene. Iar dacă eram deja la periferie, anul 2020 ne-a lăsat mască. La propriu.

Citește și: Tăriceanu îl acuză pe Iohannis: ”Președintele se spală pe mâini”

#News