Senat Vot

Senatul României a votat luni, în plen, proiectul inițiat de Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) şi Cseke Attila (UDMR) privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților de către Parlament, prin lege organică, și nu de Guvern, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării. Proiectul a fost adoptat cu 89 de voturi pentru, 39 împotrivă și o abținere. Astfel, data limită pentru viitoarele alegeri parlamentare va fi 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020.

În expunerea de motive inițiatorii susțin că era nevoie de un astfel de proiect pentru creșterea celerității operațiunilor electorale, fără a afecta drepturile electorale. Liderii PSD, ALDE și UDMR au mai propus ca numărul minim al semnăturilor de susținere necesar pentru înregistrarea candidaturilor să fie redus la jumătate, acestea putând fi colectate și depuse prin mijloace electronice.

„Având în vedere că se apreciază că reducerea termenelor electorale nu va permite transmiterea buletinelor de vot prin corespondență în timp util, se propune ca acestea să fie descărcate de pe site-ul Autorități Electorale Permanente, pe baza unor date de autentificare comunicate prin intermediul documentației de vot prin corespondență”, prevede actul normativ.

Proiectul legislativ a fost contestat de reprezentanții PNL. Daniel Fenechiu i-a acuzat pe opozanții politici că nu fac altceva decât un exercițiu de putere prin adoptarea acestuia.

„Alegerile parlamentare se organizează de Guvern, pentru că Guvernul poate să se adapteze cât se poate de bine necesității vremurilor pe care le trăim. Intenția dumneavoastră de a stabili data alegerilor, inițial a alegerilor locale și acum parlamentare prin lege nu face altceva decât să îngreuneze circuitul legislativ și să arate că, în fond, nu vă pasă decât să vă etalați puterea în Parlament, unde aveți majoritate”, a răbufnit Fenechiu.

Citește și: Dată alegeri parlamentare, maxim interes pentru Diaspora. Orban, solicitat să răspundă

HashtagNews.ro