Edilul Capitalei, Gabriela Firea a anunțat de curând pe Facebook că se gândește cum să facă să redea bucureștenilor privilegiul culturii, cu toate că încă ne aflăm în situația în care restricțiile sunt literă de lege. Astfel, primarul Capitalei, Gabriela Firea a anunțat că, în urma videoconferinței pe care a avut-o cu instituțiile de cultură administrate de Primăria Capitalei, s-a ajuns la concluzia că această ramură a societății culturale nu trebuie trecută cu vederea. De asemenea, Firea a mai spus că toate deciziile ulterioare vor fi comunicate Consiliului Național pentru Situații de Urgență, pentru aprobare.

„Instituțiile de cultură administrate de Primăria Capitalei caută soluții pentru a-și relua activitatea în condiții sigure! Am avut o videoconferinta cu directorii instituțiilor culturale din subordine pentru a pune la punct un plan de reîncepere treptată a activităților artistice.

Discuțiile s-au axat pe variante care să respecte actuala necesitate de distanțare și alte condiții care asigură protecția tuturor participanților.

Toate soluțiile identificate vor fi înaintate Consiliului National pentru Situații de Urgență, în vederea relaxării restricțiilor aflate încă în vigoare, în această perioadă de alertă.

Demersul vine în contextul în care, în prezent, nu există un regulament de funcționare a instituțiilor de cultură în contextul pandemiei.

Am fost și rămân în continuare un susținător al culturii, de aceea consider că este important să reluăm activitatea teatrelor noastre, mai ales în condițiile în care în această vară mulți dintre bucureșteni aleg să nu plece din Capitală sau își reduc vacanțele. Am apreciat foarte mult ceea ce ați făcut în această perioadă dificilă în care ne aflăm, iar proiectele pe care le-ați derulat online au avut un impact foarte mare la public.

Pe de altă parte, știu foarte bine că un calculator nu poate să înlocuiască emoția, căldura și apropierea de public pe care le transmiteți spectatorilor.

Cred că organizarea de spectacole în aer liber, respectând normele impuse de starea de alertă ar fi un lucru bine venit, pentru că avem teatre și instituții culturale care au terase și spații deschise.

Gabriela Firea: Câteva dintre propunerile de spații în aer liber luate în calcul, unde pot avea loc spectacole în condiții adaptate actualului context medical, sunt următoarele:

· Teatrul de Vară din Parcul Herastrău, cu o capacitate de 2.000 de locuri, administrat de Teatrul Constantin Tănase, dar care poate fi folosit în baza unui program bine stabilit de toate instituțiile culturale.
· Teatrul Odeon – care se poate transforma în teatru în aer liber prin culisarea tavanului, fiind singura instituție publică cu această structură, care permite o astfel de transformare.
· Teatrul de Comedie propune ca spatiu Teatrul de Vara amenajat la intrarea in Parcul « Alexandru Ioan Cuza » din sectorul 3
· Teatrul Evreiesc de Stat propune Gradina De Vara din Parcul National din sectorul 2
· Teatrul Ion Creangă – care poate începe stagiunea estivală în curtea Casei Eliad, aflat in administrarea ARCUB.
· Teatrul Masca – ce deține o scenă mobilă care poate fi montată în spații publice și, de asemenea, poate fi folosită și de alte instituții.
· Teatru Dramaturgilor – care a obținut aprobarea de a juca în curtea Casei Filipescu-Cesianu, ce aparține Muzeului Municipiului București și în curtea Muzeului Național al Literaturii Române.
· Teatrul Țandarică – unde este disponibilă o terasă.
· Opera Comică pentru Copii – care poate organiza spectacole în curte.
· Circul Metropolitan – care deține, de asemenea, un spațiu în aer liber.
· Creart – care derulează proiectul Grădina cu filme (cinematograf în aer liber) în spațiul din Piața Lahovari nr.7

Primăria Capitalei administrează 29 de instituții de cultură, dintre care 15 teatre.”, spune edilul Gabriela Firea pe Facebook.

Citește și: Anisie promite măști pe care încă nu le are

#News