Cota „aurului” pe piață, amalgam de nemulțumire și interese

Să trecem informațiile la care avem acces prin propriile filtre, măcar atunci putem să dăm vina pe sine pentru „erorile de interpretare”

Oare ce este mai periculos în acest moment? Faptul că AUR s-a apucat de făcut „liste negre” ale „organelor de presă” care îi critică discursul „naționalist”, și care vine la ceva vreme, nu multă, după inițiativa legislativă a senatoarei Diana Șoșoacă, intrată în Parlament pe lista acestui partid, și care prevede „măsuri pentru prevenirea și combaterea antiromânismului”, ori că românii, sătui de toate crizele din ultimii doi ani, dau credit unui partid al cărui mesaj pare „rupt” de realitățile momentului și vremurilor.  Potrivit unui sondaj de opinie, AUR deja a ajuns pe locul secund, după PSD, iar cum până la viitoarele alegeri nu mai sunt decât doi ani, iar gradul de nemulțumire poate ajunge cote înalte, să nu mire pe nimeni dacă acest partid, considerat de mulți ca fiind extremist, va oferi o nouă surpriză.

Și uitându-ne pe social media, dar și prin live-urile pe care liderii AUR le publică de la diversele acțiuni, partidul are mulți susținători. De calitatea acestora nu suntem noi în măsură să ne pronunțăm, însă faptele și vorbele acestora „vorbesc de la sine”.

De altfel, sociologii susțin că această „joacă” cu AUR-ul nu este decât o manevră, chiar a social democraților, aducându-ne aminte de alegerile din 2000, când românii au avut de ales între Iliescu și „vulcanicul” Corneliu Vadim-Tudor. Fostul consilier prezidențial al lui Băsescu, Sebastian Lăzăroiu afirmă, într-un interviu acordat astăzi, că cineva le-a dat celor de la AUR un „bobârnac de au sărit de la 2% la 9% (n.r. aceasta fiind scorul cu care au intrat în Parlament)”, dar la momentul acelui „bobârnac” nu au luat în calcul situația în care se va putea ajunge. „Nu ştiu cine, dar e cineva care crede că se poate juca cu lucrurile astea, până încep să-i explodeze în faţă, cum se întâmplă acum. În continuare sunt oameni în structurile statului care vor să se joace cu AUR, inclusiv din PSD. Vor să folosească AUR ca să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale, ca să câştige PSD cu un candidat prizabil, un intelectual – Dîncu, Rafila. Exact cum a câştigat Iliescu în 2000, pentru că PSD nu poate câştiga în turul doi, decât dacă intră cu unii mai răi decât ei, adică AUR”, a spus Lăzăroiu.

Când suntem înconjurați de atâta informație, mai mult sau mai puțin adevărată, important este să merge la „sursă”, fie că e vorba de site oficial sau chiar postarea de pe social media a vreunei persoane publice, dar ceea ce este cel mai important să trecem aceste informații prin propriile filtre, măcar atunci putem să dăm vina pe sine pentru „erorile de interpretare”.

Citește și: Câți mai suntem, cine ne numără, dar mai ales, pentru cine (nu) mai contăm