Salvamontiștii mureșeni, ocupați cu strânsul gunoaielor lăsate de turiști

Turiștii din județul Mureș au lăsat refugiile montane pline de gunoaie

Salvamontiștii mureșeni ar trebui să fie ocupați cu salvarea vieților tuturor celor care se aventurează pe munte și se află în pericol. Cu toate astea, din cauza lipsei de bun simț a turiștilor, aceștia sunt nevoiți să-și petreacă timpul adunând gunoaiele lăsate de cei care ajung la refugiile montane din județul Mureș, potrivit Mediafax.

Salvamontiștii îi roagă pe turiști să lase refugiile montane așa cum le-au găsit: curate

„Refugiul montan trebuie lăsat curat după folosire! Vă rugăm dacă vizitați refugiile montane din județul Mureş să nu lăsați nimic după dumneavoastră nici mâncare, nici echipament şi nici gunoaie!!! Mulțumim!”, au scris salvamontiștii pe Facebook, atașând următoarele fotografii care, până la urmă, vorbesc de la sine.

Potrivit relatărilor făcute de salvamontiștii mureșeni, practica abadonării gunoaielor, reprezentate de resturi de mâncare, de ambalaje sau piese de echipament, în refugiile montane, nu este una nouă și nici nu reprezintă un caz izolat.

Românul și bunul simț

Întocmai declarațiilor Salvamont Mureș, cazurile de acest fel, cele care sfidează normele bunului simț sunt din ce în ce mai răspândite. Românului îi place natura, însă ignoră îndatoririle pe care le are față de aceasta. Natura nu cere mult: natura cere să fie respectată și să fie păstrată așa cum îi stă cel mai bine: curată.

Paradoxul situației: turiștii îi blameze pe cei de dinaintea lor, atunci când găsesc gunoaie lăsate pe munte, ori în refugii, totul ca la scurt timp să procedeze asemenea celor pe care i-au criticat anterior. Oamenii cer de la natură să fie frumoasă, deși ei nu o păstrează frumoasă. Și tot ei, oamenii, au senzația că cei care sunt vinovați sunt mereu „ceilalți”.

Din păcate, vina este a noastră, a tuturor – vina e colectivă. Pe de-o parte (în primul rând), ea aparține celor lipsiți de cei șapte ani de-acasă, pe de altă parte ne aparține inclusiv nouă, atunci nu atragem atenția asupra derapajelor. Nu în ultimul rând, vina aparține autorităților, cele care nu verifică și nu amendează.

Citește și: Acuzat că a permis depozitarea gunoaielor la Ulmeni, Nicușor Dan dă vina pe operatorii de salubritate