Tot circul pe care îl face IPS Teodosie în jurul pelerinajului Sf. Andrei, care i-a fost refuzat în instanță, din cauza carantinării municipiului Constanța, nu face decât să pună într-o lumină proastă ceea ce se întâmplă în interiorul Bisericii. Primarul Constanței, Vergil Chițac a transmis un mesaj înaltei fețe bisericești, care nu vrea să renunțe la acest pelerinaj.

„Aici e dreptatea lui Solomon. Eu am avut o discuție pe tema asta cu Înalt Prea Sfinția Sa și mi-a argumentat că așa cum omul are nevoie de hrană fizică, așa are nevoie și de hrană spirituală. Și că e o parte a drepturilor fundamentale, dreptul la credință. Pe mine, pe de altă parte, toată viața m-a guvernat știința. Eu cred că regulile trebuie respectate în cazul ăsta. Voi avea o discuție foarte serioasă cu IPS Teodosie, fiindcă nu putem să expunem lumea. Eu cred că și Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile. Cu atât mai mult cu cât au fost mai multe fețe bisericești care s-au infectat, nu pot să înțeleg. Au avut atâtea exemple în rândul lor, ba chiar unii și-au pierdut și viața”, a spus Chițac, la B1, miercuri seară.

Filosofia carantinării

Vergil Chițac, primarul Constanței, a explicat că eficiența măsurilor de carantinare depinde de responsabilitatea cetățeanului.

„Noi am spus acolo că între ora 5 dimineața și 23 seara cetățenii trebuie să stea în perimetrul caselor sau gospodăriilor cu excepții – excepțiile acestea au o paletă atât de largă încât, practic, orice cetățean poate găsi un motiv ca să poată ieși din casă, însă trebuie să fie responsabil. Asta a fost filosofia acestei carantine. E prea devreme să ne pronunțăm dacă ele sunt eficiente sau nu, pentru că ele au o inerție. Nu poți să iei o măsură astăzi, în situația de față, și să vezi dacă mâine e valabilă sau nu.

Tot ce pot să vă spun este că noi, la primărie, am acționat pe mai multe paliere. În primul rând, măsuri de conștientizare a oamenilor, să îi informăm pe toți – pe de o parte cât de importantă e prevenția și cum trebuie făcută, și pe de altă parte cât de nemilos și de agresiv e acest virus. De asemenea, toată Poliția și angajații primăriei în mare parte din ei sunt în stradă, la operatori economici, printre cetățeni, să îi îndrume și să îi controleze, mai ales în zone aglomerate, în zone unde, mă rog, să spunem că rata de transmitere ar putea fi mai mare”, a explicat Vergil Chițac, miercuri seară.

Municipiul Constanța se află în carantină de vinerea trecută, după ce coeficientul cumulat al cazurilor de Covid în ultimele 14 zile ajunsese la 9,11 la mia de locuitori.

Citește și: ÎPS Teodosie, pus la punct de Tribunalul Constanța

#News