Alexandru Rafila

Prof. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, susține că modelul suedez greu înțeles, la început, poate fi aplicat și în România. Dar pentru asta este nevoie de o mai bună comunicare între autorități și populație, ca aceasta din urmă să conștientizeze că de ea depinde controlul pandemiei, tocmai prin respectarea măsurilor sanitare.

„Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.

În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice.

Acesta este modelul suedez. Ca să ajungem totuși la acest model ne trebuie o construcție. Care ar trebuie să plece de acum și chiar dacă în perioada următoare se vor lua măsuri restrictive, noi ar trebui să putem să clădim încrederea populației în cei care iau deciziile.

Mie mi se pare că ne pierdem timpul cu tot felul de dezbateri sterile: cine e de vină, cine a fost responsabil”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Citește și: Rafila crede că ne paște soarta Lombardiei

#News