Foto: Facebook

Șeful DSU, Raed Arafat este pesimist în ceea ce privește revenirea la „normalitate”, pe care o vede abia spre primăvara sau vara anului viitor, când poate vom avea un vaccin anti-Covid. Dar în același timp consideră că dacă vom învăța să trăim cu virisul și să respectăm regulile putem ajunge la o „cvasi-normalitate”, căci trebuie să fim cu toții realiști, nimic nu va mai fi la fel ca înainte de pandemie.  

„Cred că cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul respectând toate regulile care unii şi alţii încearcă să ne convingă să nu le respectăm. Dacă respectăm toate regulile şi renunţăm la anumite aspecte din viaţa noastră temporar fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieşim cu bine când lucrurile vor reveni la cvasi-normalitate, adică către primăvară-vară.

Inclusiv preşedintele Franţei a transmis un mesaj că până în vară nu va fi uşor cu virusul SARS-CoV-2. Putem avea momente în care lucrurile să se agraveze, momente în care lucrurile să se stabilizeze, adică să mai avem diferite creşteri, scăderi. Totul depinde de noi şi dacă respectăm regulile şi ce măsuri, ce activităţi reluăm, cum le reluăm, sub ce formă le reluăm, putem să controlăm situaţia şi să nu ajungem la o situaţie foarte dramatică în care nu mai putem face faţă”, a declarat Arafat, duminică seara la Antena 3.

După Paște, urmează un Crăciun atipic

După sărbătorile pascale, cu restricțiile stării de urgență, și pentru sărbătorile de iarnă trebuie să ne adaptăm. Petrecerile în familia lărgită, în jurul bradului, sau cele de Revelion, sunt departe de realitate, cel puțin în acest an.

„Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus. Ştiu că atunci din nou vom avea foarte mulţi oameni care vor să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca şi cum nu ar fi fost virusul şi nu este nicio problemă. Din păcate, acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modul în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranţa că la anul să putem într-adevăr să revenim cât mai aproape de viaţa normală”, a explicat Arafat.

Vaccinare în masă, abia în februarie-martie

„În următoarea perioadă vom avea două aspecte Aşteptările noastre să avem vaccin sau terapii mai performante împotriva acestui virus, bineînţeles vaccinul, şi am mai auzit mai multe afirmaţii, inclusiv a domnului doctor Rafila, care a explicat că există şanse să începem la începutul anului viitor eventual primul trimestru, nu mă aştept să avem vaccinări în masă înainte de februarie – martie, dacă într-adevăr vaccinul începe să distribuit la începutul anului. Este o problemă de logistică foarte serioasă care va trebui să fie organizată pe plan mondial. România face parte dintr-un mecanism european şi nu suntem singuri în această situaţie şi e foarte bine”, a conchis Arafat.

Citește și: Rafila: „Modelul suedez. De oameni depinde controlul pandemiei”

#News