Noul cod al familiei a fost aprobat luni, 26 septembrie, în Cuba. Acesta autorizează căsătoriile homosexuale, dar și posibilitatea de a avea o mamă surogat.

Potrivit AFP, citată de AGERPRES, anunțul a fost făcut de autoritatea electorală din Cuba.

Prezență de 74,01% la vot

„Codul familiei a fost aprobat de popor”, a declarat preşedinta Consiliului Electoral Naţional (CEN), la televiziunea de stat. Voturile numărate arată o „tendinţă ireversibilă”, a adăugat Alina Balseiro. Conform unor rezultate aproape definitive, participarea la referendum a fost de 74,01%.

66,87% dintre votanți s-au pronunțat în favoarea noului cod. Doar 33,13% au votat împotrivă, precizează CEN. Rezultatele din 36 de circumscripţii nu sunt cunoscute deocamdată, din cauza intemperiilor care au lovit estul insulei.

Noua lege trebuia să obţină peste 50% din voturi pentru a fi aprobată şi a intra în vigoare. Aproximativ 8,4 milioane de cubanezi au fost chemaţi duminică la urne. Trebuia să răspundă cu ‘da’ sau ‘nu’ la întrebarea: „Sunteţi de acord cu textul codului familiei?”.

Votul în favoarea opţiunii ‘da’ a beneficiat de intense campanii oficiale, în stradă, la televiziune şi pe reţelele de socializare. A fost susţinut puternic de guvern.

Referendum pentru un cod al familiei progresist

Textul, care înlocuieşte acum vechiul cod al familiei din 1975, este unul dintre cele mai progresiste din America Latină în privinţa drepturilor sociale.

El defineşte căsătoria ca uniunea dintre „două persoane”. Astfel este legalizată căsătoria între persoane de acelaşi sex. Ba mai mult, se autorizează și adopţia homoparentală.

Totodată, codul întăreşte drepturile copiilor, ale persoanelor în vârstă şi ale persoanelor cu handicap. El introduce posibilitatea de a recunoaşte legal mai mulţi taţi şi mai multe mame, în afară de părinţii biologici.

Permite chiar și posibilitatea unei mame surogat ‘solidare’, adică fără scopuri lucrative.

Citește și Technovation Girls, un program gratuit pentru elevele care vor să deprindă abilități IT