Preluare RFI

Tot mai mulți români sunt dispuși să lucreze și după vârsta de pensionare, iar decizia nu vine doar pentru că legislația va permite acest lucru până la 70 de ani (opțional), cât mai mult din punct de vedere financiar, pentru suplimentarea veniturilor.

Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, citat de Capital, peste șase din zece angajați români spun că nu au în prezent un plan pentru suplimentarea veniturilor când vor fi pensionari, adică pensii private sau active imobiliare pe care le pot închiria sau vinde, aceștia bazându-se strict pe banii pe care îi vor încasa din pensia de stat.

Totodată, un număr alarmant este al celor care iau în calcul să lucreze și după ieșirea la pensie, opt din zece, dintre care doar doi în regim de part-time.

În ciuda faptului că guvernanții precizează că România nu mai este o țară cu salarii mici, unele ajungând chiar și la 3.000 de euro, potrivit sondajului BestJobs, în prezent, 85% dintre respondenți au afirmat că au un salariu net lunar sub pragul de 5.000 de lei, iar în acest procent circa 30% câștigă sub 3.000 lei, ceea ce nu le permite să facă destule economii pentru vârsta pensionării. Alți 10% câștigă între 5.000 și 10.000 lei lunar, iar restul de 5% – peste 10.000 lei pe lună.

Sondajul a fost efectuat în perioada 01 – 20 august, pe un eșantion de 920 de utilizatori de internet din România.

La nivel național, în acest moment sunt aproximativ 1,6 milioane de angajați care au salariul minim pe economie, adică 1.386 de lei „în mână”. Potrivit INS, în primul trimestru al anului numărul mediu de pensionari a fost de 5,099 milioane de persoane, în scădere cu 24.000 de persoane față de trimestrul precedent, cu o pensie medie de 1.597 de lei. Cea mai mare pensie, la acel moment, era cea a unui fost magistrat, o pensie în valoare de 78.000 de lei.  

Citește și: Unul din doi angajați români se gândește să își schimbe jobul în acest an