O modificare importantă în legea pensionării a fost făcută marți, 25 august, la doi ani de la depunerea propunerii legislative. Astfel, amendamentul prin care se reduce vârsta standard de pensionare pentru persoanele care au locuit, cel puțin 30 de ani, în zonele afectate de poluare remanentă a fost adoptat, a anunțat liderul liberalilor, deputatul gălățean Victor Paul Dobre, într-un comunicat de presă.  

COMUNICAT DE PRESĂAmendamentul prin care se reduce vârsta standard de pensionare pentru gălățeni a fost…

Publicată de Victor Paul Dobre pe Marţi, 25 august 2020

Conform comunicatului, aliniatul 5 din Art 65 al Legii 263/2010 a fost modificat, prin creșterea numărului de localități la care se aplică această reducere a vârstei de pensionare. În urma adoptării acestui proiect de modificare, aliniatul mai sus menționat se prezintă astfel:

„Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, (…) beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin (4).”, se arată în varianta finală a acestui proiect.

De la 3 localități la 46

Lista acestor localități este următoarea: Baia Mare, Călăraşi, Copșa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, localităţile 2 Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localitățile Victoria și Făgăraș din județul Brașov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploiești din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități.

Persoanele aflate în localitățile Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna, precum și pe o rază de 8 km, erau singurele care puteau beneficia de reducerea vârstei de pensionare fără a fi penalizate.

Un succes pentru Galați

Victor Paul Dobre s-a declarat foarte mulțumit de reușita acestei modificări, gălățenii aflându-se în această situație.

„Conform studiilor realizate la nivel național, orașul Galați era în topul celor mai poluate orașe din România. Acest fapt se datorează fostelor instalații de la combinatul siderurgic Galați care evacuau în atmosferă tone de praf zilnic. Mai mult decât atât, cele două uzine de cocsificare, care au funcționat în zonă, au lăsat, la rândul lor, sechele grave asupra sănătății populației.

Consider, așadar, că adoptarea acestui amendament reprezintă un gest necesar și reparatoriu pentru gălățeni, care au fost privați, până în momentul de față, de un drept!”, a precizat Dobre, citat în comunicatul PNL.

Tot marți, proiectul a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalitătii legii.

În acest moment, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform Casei Naționale de Pensii.

Citește și: Iancu Guda și creșterea pensiilor: ”Pensionarii vulnerabili sunt carne de tun”

#News