Foto Hashtag News (SB)

Moartea nu întreabă pe nimeni când să vină, nu contează că e zi de sărbătoare națională, deci zi liberă, sau că e seara de Revelion. Când se întâmplă, se întâmplă. Iar tot ritualul și toată birocrația unui astfel de moment este acum îngreunat și mai tare de o decizie luată de Gospodărire Urbană Galați, ce prevede ca din acest weekend înmormântările să nu se mai facă în zilele de duminică, dar a lăsat o excepție, în ton cu vremurile, „decât dacă decesul s-a produs în urma infecției cu SARS-Cov-2”.  Acesta este anunțul sec publicat pe pagina de Facebook a societății subordonate Primăriei Galați.

Și pentru că tot vorbeam de ritualurile legate de înmormântare, acestea nu se fac nici lunea, deci o să fie o adevărată aventură să stai cu „mortul pe masă”, încă două zile, ca să poți „împăca” și birocrația, dar și cutumele.

Criza de gropari și controalele de la ITM

Directorul societății edilitare, Dragoș Magearu a precizat, pentru Digi 24, că nu a făcut decât să respecte cerințele ITM-ului, care au venit în urma unor controale, mai mult, că nici înainte nu se făceau înmormântări duminica, din lipsa de gropari.

 „Eu înțeleg nemulțumirea oamenilor. Noi ne dorim să oferim niște servicii cât mai bune la niște standarde europene, ca în toate țările civilizate. Noi nu am făcut decât să respectăm ce ne-a transmis ITM, în urma unor controale. Acest program este implementat de foarte mult timp. Nu se fac înhumări duminică. (…) Eu nu am făcut decât să dau o decizie ca director general să schimb această cutumă, să le impun să nu mai vină la muncă. Era un mers al lucrurilor cunoscut de toată lumea, însă în urma unor verificări cei de la ITM ne-au recomandat să găsim o soluție pentru a respecta legislația”, a declarat directorul Dragoș Magearu, la Digi24.

Și totuși, înmormântări se făceau și duminica, la ora stabilită de preotul care oficia slujba, iar groparii veneau „din timpul lor” și pe „banii decedatului”, ciubucurile nefiind chiar de neglijat, dar, ce nu face omul aflat în impas ca să fie cât se poate de bine și „la ultimul drum”.

De altfel, și la serviciul de stare civilă „Decese” este program și în weekend ori în zilele libere, căci așa cum spuneam și la început, moartea nu întreabă când să vină.

Citește și: Românul dac ar fi în stare să râdă și la înmormântarea mamei lui