Care este adâncimea oceanului planetar care a putut fi explorată

Exploratorii au ajuns până la adâncimea de 11.000 de metri

Groapa Marianelor
Groapa Marianelor

Groapa Marianelor este cunoscută drept cel mai adânc loc de pe suprafața planetei noastre, exploratorii reușind să ajungă până la 11.000 de metri adâncime, potrivit Insider, potrivit digi24.ro,

La 250 de metri, a avut loc cea mai adâncă scufundare liberă din istorie, realizată de scafandrul de origine austriacă Herbert Nitsch, presiunea fiind de 26 de ori mai mare decât la suprafață, ceea ce ar zdrobi majoritatea plămânilor umani.

Dar balenele albastre reușesc să se scufunde până la o adâncime maximă de 500 de metri, unde vânează calmari gigantici. În timpul scufundării, Nitsch a dezvoltat un sindrom de decompresie, care a dus la multiple accidente vasculare cerebrale. La 730 de metri ajungem în zona periculoasă pentru submarinele nucleare de atac moderne. La o adâncime mai mare, submarinul ar face implozie. La 830 de metri mai jos se află vârful celei mai înalte clădiri din lume – Burj Khalifa. Puțin mai departe, la aproape 1.000 de metri, suntem la o adâncime suficient de mare pentru ca lumina soarelui să nu poate pătrunde. Multe animale de aici nu pot vedea, iar temperaturile ating doar câteva grade, dar apa din jurul gurilor hidrotermale se poate încălzi până la 420 de grade Celsius. 

La aproximativ 3.000 de metri este cea mai mare adâncime la care a fost înregistrat înotul unui mamifer, balena cu cioc Cuvier, care  nu a putut explora RMS Titanic, care se află la o adâncime uluitoare de aproape 4.000 de metri.

 La 6.000 de metri se află zona Hadal, cea mai adâncă regiune a oceanului planetar, care cuprinde și Groapa Marianelor. Dacă s-ar răsturna Muntele Everest în Groapa Marianelor, vârful său ar ajunge până la aproape 9.000 de metri. 
În 1960, oceanograful Jacques Piccard și locotenentul Don Walsh au ajuns pe fundul Gropii Marianelor, la o adâncime record de aproape 11.000 de metri. Timp de zeci de ani, ei au deținut recordul până când exploratorul Victor Vescovo, în 2019. Vescovo a făcut trei scufundări la Challenger Deep în acel an, stabilind noul record la cea de-a treia scufundare, ajungând la o adâncime de 11.000 de metri. Oamenii de știință au trimis mai multe submersibile fără echipaj uman pentru a explora Challenger Deep, inclusiv Kaiko, care a colectat peste 350 de specii de pe fundul mării între 1995 și 2003. Însă oamenii de știință estimează că mai există mii de specii marine pe care nu le-am descoperit încă.

Cel mai mare premiu din istoria jocului Loto 6/49, de peste 10 milioane de euro, câştigat la o agenţie din Bucureşti