traseul-autostrazii-mures-iasi

O ordonanță de urgență referitoare la construcția autostrăzii Iași – Târgu Mureș a fost aprobată de Guvern în cadrul ședinței de joi, iar purtătorul de cuvânt al Executivului s-a grăbit să comunice țării că actul normativ cu pricina se încadrează în demersul general de „deblocare a proiectelor majore de infrastructură” și accelerare a ritmului de derulare a investițiilor publice.

Sigur că ne enervează consecvența cu care guvernanții anunță noi și noi tronsoane de autostradă, culcă la pământ păduri, mută munții din loc, expropriază loturi de pământ, doar pentru că niște milioane de euro trebuie să ajungă undeva. Despre autostrada asta, Iași – Târgu Mureș, sau invers ca să nu lezăm interesele maghiarilor din Transilvania, se vorbește, țineți-vă bine, tocmai din 2007.

Atunci, adică acum 13 ani, a căpătat și nu nume, de fapt două – Autostrada Unirii, sau Autostrada Est-Vest. Tot atunci a fost realizat un Studiu de Prefezabilitate, în valoare de 0,8 milioane de euro. Doi ani mai târziu, în 2009, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a dispus realizarea Studiului de Fezabilitate propriu-zis, pe trei tronsoane distincte: Târgu Mureș-Ditrău, Ditrău-Târgu Neamț și Târgu Neamț-Iași-Ungheni (la un cost total de 4 milioane de euro)

Comisia Europeană a acceptat în martie 2012 includerea ei în noua rețea trans-europeană centrală de transport TEN-T Core a traseului Timișoara-Sebeș-Turda-Târgu-Mureș-Iași-Ungheni. Apoi CNADNR a scos la licitație, în iunie 2014, proiectul pentru revizuirea și actualizarea studiului de fezabilitate pentru cele trei sectoare ale autostrăzii Târgu Mureș-Iași.

Apoi Camera Deputaților a adoptat pe 7 noiembrie 2018 proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iași-Târgu Mureș, pentru ca în 2020 Guvernul să permită realizarea documentației tehnice pentru acest obiectiv de investiți. Apoi a venit și declarația de presă.

„Principalele obiective ale Guvernului în această perioadă sunt concentrate în deblocarea proiectelor majore de infrastructură și pentru accelerarea ritmului de derulare a investiţiilor publice în acest domeniu. Astfel, a fost adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă extrem de important pentru ceea ce înseamnă autostrada Unirii, autostrada Iaşi – Târgu Mureş, un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică legea adoptată pentru realizarea acestui proiect de investiţii şi facilitează realizarea documentaţiei tehnice pentru acest obiectiv de investiţii”, a anunţat solemn Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Pe românește, datorită acestei ordonanțe de urgență adoptată, iar, de Guvern, alt Guvern, se poate documentaţia tehnică economică, adică se vor putea realiza studiile de fezabilitate, alea care s-au făcut și în 2009.

Citește și: Orban ne promite autostradă în anul de grație 2026

HashtagNews.ro