ANAF

Încasează, zilnic, milioane de euro, dar nu are un compartiment de digitalizare, deși a beneficiat și de fonduri europene în acest sens. Este vorba despre Agenția Națională Anti-Fraudă (ANAF), locul de pelerinaj pentru sute de mii de români plătitori de taxe și impozite. Șeful Executivului a avut, luni, o întâlnire cu organizația mediului de afaceri. Discuțiile au deviat inevitabil spre ANAF, cu referire la taxe și impozite.

Reprezentanții antreprenorilor români s-au plâns (nu e nici prima, nici ultima oară) de faptul că nici la această oră Agenția Națională Anti-Fraudă nu dispune de servere necesare pentru operaționalizarea sistemului, deși interesul este fundamental, în primul rând al ANAF-ului, de a îmbunătăți colectarea taxelor și impozitelor. Asta în condițiile în care toți comercianții și furnizorii de servicii au fost obligați să-și achiziționeze case de marcat fiscale cu transmiterea datelor online.

Interesant este că Guvernul nu poate interveni pentru a remedia situația decât în cazul în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) ar considera că evaziunea fiscală este o amenințare la adresa siguranței naționale. Abia atunci Guvernul ar putea încheia rapid procedurile de licitație privind digitalizarea ANAF, apelând la achiziție directă sau o procedură competitivă simplificată.

„ANAF nu are compartiment de digitalizare. De asta se ocupa ministerul Finanțelor. Sigur că nu o să așteptăm înființarea unui departament. Am făcut deja pași în acest sens, pași mici pentru digitalizarea ANAF. Pași mari nu poți să faci în 6 luni și în 3 luni de criză. Banii de la ANAF nu au fost folosiți. Să nu mai spun de Vamă, că nu s-au cumpărat scannere.

Obiectivul nostru major este să digitalizăm ANAF. E clar că e loc, aici ai spațiu de îmbunătățire, pentru că avem ca și colectare a veniturilor statului cel mai mic procent din PIB la nivel european, astăzi. Principala evaziune fiscală o avem în domeniul TVA-ului, unde avem cel mai mic procent de colectare, și aici este, practic, primul punct de atac”, a punctat Ludovic Orban. 

Citește și: ANAF își obligă subalternii să dea amenzi de 2,3 milioane lei

HashtagNews.ro