Firmele vor putea fi înmatriculate şi prin proceduri exclusiv electronice

Acest lucru este prevăzut de noua lege a Registrului Comerţului.

Înmatricularea societăţilor va fi posibilă şi prin proceduri exclusiv electronice, conform noii legi a Registrului Comerţului, care a intrat joi în vigoare, a comunicat Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Potrivit CCIR, cea mai importantă modificare a noii legi a Registrului Comerţului se referă la faptul ca înmatricularea societăţilor va fi posibilă şi prin proceduri exclusiv electronice. Dacă până acum, documentaţia de înfiinţare se putea depune online, certificatul de înregistrare se emitea numai în format tipărit, potrivit g4media.ro.

Noua lege şi, implicit, noua procedură vor permite emiterea certificatului de înregistrare direct în format electronic, astfel că aceasta se va putea derula şi online, se menţionează în comunicatul CCIR.

Noul act normativ – Legea nr. 265/2022 – aduce modificări esenţiale atât infrastructurii Registrului comerţului şi regimului publicităţii comercianţilor şi a activităţilor lor esenţiale, cât şi unor legi esenţiale pentru economia şi societatea românească, cum este de exemplu Legea societăţilor

La constituirea electronică a SRL-urilor, se renunţă la probarea capitalului subscris şi la dovad deţinerii actelor privitoare la titlurile de proprietate, comparativ cu legea spălării banilor unde este nevoie de această probă, a declarat avocatul Gheorghe Piperea. Prin nouA lege se înlocuieşte judecătorul delegat la Registrul Comerţului cu registratorul comercial. De asemenea, s-a operat o distincţie majoră cu privire la competenţa judecării plângerii împotriva deciziilor registratorul comercial. La comercianţii persoane fizice plângerile depuse de aceştia se judecă la judecătorii, iar plângerile depuse de persoanele juridice se judecă la tribunal.

Potrivit preşedintelui CCIR, Mihai Dărăban, sunt 1.106.206 milioane firme, dintre care au depus bilanţul numai 802.243.


„CCIR este întemeietorul Registrului Comerţului, instituţie care a plecat de la zero, după evenimentele din 1989. La momentul respectiv, nou înfiinţatele camere de comerţ au primit o lege şi atât. Nu s-a primit absolut nimic şi practic totul a fost clădit de la zero cu aportul agenţilor economici care începeau să se înfiinţeze după Revoluţie. (…) de câţiva ani sesizăm discrepanţe între cei care depun bilanţul la Fisc şi cei care figurează că fiind înregistraţi şi în funcţiune la Registrul Comerţului. Adică avem 1.106.206 milioane firme, dintre care au depus bilanţul numai 802.243. Aproape jumătate, care nu se regăsesc nicăieri, ca fiind în realitate active. Sper că acest lucru să se reglementeze prin digitalizarea administrativă, să vedem bazele de date ale Fiscului şi Ministerului Justiţiei corelate astfel încât să aibă o marjă de eroare de doar câteva mii de firme, dar nu cifre de această dimensiune”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Dărăban.

O pisică ascunsă într-un bagaj a fost descoperită de agenții de securitate de pe un aeroport