Anul trecut pe vremea asta începeam deja să caut cazare la mare. Să gândesc perioada, să planific, să proiectez. Deja simțeam mirosul mării, nisipul sub picioare, valurile, totul. Era expectativa aia, care făcea toți banii.

Alții, până la mare, ajungeau la piscină. Însoreală, relaxare, înot. Ce vremuri!

Anul acesta nu cred că voi vedea marea. Din multiple motive: drumul până acolo, posibila aglomerație, nevoia distanțării sociale pe care, să fim serioși, nu cred că vor fi mulți cei care o vor practica. La mare nu faci doar baie în mare. Faci baie de mulțime. Anul ăsta, marea rămâne doar un plan frumos, pentru la anul.

Dar. Cei mai curajoși (sau mai puțin paranoici) se vor bucura să audă părerea experților despre mare, piscine și covid.

Experţii în sănătate publică din Statele Unite au decis: ”Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, scrie The New York Post, conform Mediafax. Asta, datorită concentrației de clor din apa piscinelor. Deci liber la piscine.

De asemenea, virusul n-ar putea supraviețui în apa sărată a mărilor și oceanelor. Cât despre lacuri, ”Probabil ar trebui ca cineva să bea toată apa dintr-un lac pentru a lua virusul”, a spus Paula Cannon, profesoară de microbiologie moleculară şi imunologie la Keck School of Medicine.

Cu alte cuvinte, nu poți să iei coronavirus dacă vrei să te relaxezi înotând.

Nu același lucru se poate spune și despre ce ziceam mai sus, și anume nerespectarea distanțării sociale. În plus, dezinfectarea suprafețelor comune (șezlonguri, balustrade, mese) ar trebui făcută foarte riguros, pentru a preveni îmbolnăvirea.

Sincer, aștept cu nerăbdare vaccinul ăla pe care ni-l tot promit. Deja sunt 10 înscrise în cursă. Aștept vaccinul pentru a reveni la normalitatea de anul trecut. Pentru relaxarea de atunci. Pentru concediile și plimbările fără stres.

Dar, cel mai mult, pentru mare. Pentru o zi și-o noapte pe plajă. Fără ideea că doar în apă aș fi în siguranță. Pentru că, să fim serioși, farmecul mării nu stă doar în partea aceea, deocamdată sigură, de înot. Parte din farmecul mării e exact ce nu putem face acum: socializarea.

Citește și: Alexandru Rafila ne vrea relaxați în iunie

#News