SCADA

Operatorul regional de apă RAJA SA intenționează să implementeze cele mai moderne tehnologii din domeniu. „Implementăm programul operaţional de investiţii mari, care depăşeşte suma de 650 de milioane de euro, şi desfăşurăm licitaţii la care invităm partenerii noştri să se prezinte şi să îşi prezinte tehnologiile. În ultimii 10-15 ani compania s-a modernizat în continuu. Astăzi, poate este cea mai modernă companie publică de apă din Europa Centrală şi de Est şi în continuare avem proiecte de dezvoltare şi implementare a celor mai noi tehnologii, astfel încât ceea ce oferim cetăţenilor să fie de calitate”, a afirmat Felix Stroe, directorul general al RAJA.

Prima fază, tehnologie SCADA

Felix Stroe a mai explicat că unul dintre cele mai importante este implementarea sistemului automat de control și monitorizarea la distanță (SCADA) format din echipamente furnizate de Motorola. “Investiția în sistemul SCADA a fost de de 20 de milioane de dolari. Miza noastră este să depășim în viitor 50 de milioane euro”, a precizat Felix Stroe, care a adăugat că toate achizițiile viitorare de echipamente vor fi făcute prin licitații internațioinale, unde va conta raportul calitate- preț. Sistemele de operare din județul Constanța au fost aduse la standardul SCADA, acum investițiile s-au mutat la Ialomița.

Cele mai importante patru localități din județul Ialomița fac obiectul unor investiții majore din partea operatorului regional de apă, compania Raja Constanța. Astfel până la sfârșitul acestui an urmează să fie complet operaționale dispecerate SCADA în Fetești, Țăndărei, Fierbinți și Căzănești.  SCADA este acronimul pentru Monitorizare, Control și Achiziții de Date („Supervisory Control and Data Acquisition”). Sistemele SCADA sunt utilizate pentru monitorizarea și controlul proceselor de infrastructură (tratarea și distribuția apei, colectarea apelor uzate, distribuție gaz, parcuri eoliene), utilităților (din clădiri de birouri, aeroporturi, stații spațiale), proceselor industriale (de producție, rafinare gaze și petrol, generare de energie).

Al doilea pas, energia regenerabilă

Raja este un mare consumator de energie electrică iar conducerea iși dorește să implementeze energiile regenerabile cât mai repede. În prezent au fost demarate demersurile cu o companie din străinătate pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate care are ca obiect amenajarea a cinci parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 5 Megawați la stația de pompare Galeșu, complexul Palas, stația de epurare Constanța Nord, sursa de apă Cișmea II și stația de epurare Constanța Sud.

HashtagNews

Foto