Locurile unde se pot face grătare de 1 Mai

Grătarul poate fi făcut doar în zone special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător, focul trebuind supravegheat în permanenţă

Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic stabilește că grătarele în aer liber se pot organiza numai în zonele special amenajate pentru asta, cei ce nu respectă acest lucru riscă amenzi de maxim 5.000 de lei, potrivit romaniatv.net. Grătarul poate fi făcut doar în zone special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător, focul trebuind supravegheat în permanenţă. Atât zonele special amenajate pentru picnic, cât și cele indicate pentru asta trebuie să fie dotate cu containere destinate colectării selective a deşeurilor, inscripţionate corespunzător, precum şi cu toalete ecologice. Potrivit regulilor stabilite acum zece ani, prin Legea nr. 54/2012, picnicurile și grătarele se pot organiza doar cu respectarea unor reguli clare.

Activitatea de picnic este orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, aflate pe domeniul public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/ sau alimente, dar şi, după caz, aprinderea ori nu a focului.

Legea stabilește două zone în care se poate organiza un picnic, respectiv în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului,  în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

Zonele indicate pentru activităţile de picnic sunt zonele ce apar în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în interiorul localităţilor, precum şi zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul acestora.

Pe de altă parte, zone special amenajate pentru activităţile de picnic sunt zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, ce, așa cum spuneam mai sus, trebuie dotate cu utilităţi şi facilităţi destinate activităților de picnic, inclusiv zone în care este permisă aprinderea focului. Cei ce iau parte la picnicuri trebuie să arunce selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, altfel riscă amenzi de până la 500 de lei. O altă sancțiune ce-i vizează pe cei ce folosesc focul deschis este amenda de până la 3.000 de lei, aplicată pentru aruncarea de ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate. WhatsApp va permite accesul pe un cont cu maxim 4 telefoane