După ce marți, secretarul pentru Sănătate Matt Hancock anunța că ar fi nevoie de 250.000 de voluntari pentru a ajuta Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) să facă faţă epidemiei de coronavirus, premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că s-au înscris deja 405.000 de voluntari.

405.000 de britanici, care să ajute britanicii să depășească această criză.

Mi se pare salutară reacția voluntarilor.

Ce nu mi se pare nici salutar, nici de admirat, nici de aplaudat e în felul următor:

– Acum câteva zile, grupuri de turiști britanici se plimbau prin Spania, bătându-și joc de spaniolii cu măști pe față, refuzând să păstreze distanța, dându-se rotunzi că nu e decât o gripă, și ce e cu spaniolii ăștia care se sperie la cel mai mic strănut?

– De-abia pe 23 martie Marea Britanie a anunțat restricții dure de circulație. După ce s-au jucat de-a imunizarea forțată a populației și după 350 de decese.

– După ce au apelat la ”imunizarea de turmă” (bazată pe ideea că răspândirea virusului se va opri atunci când un număr suficient de persoane vor devenit rezistente dat fiind că deja sunt infectate) – au realizat că s-ar putea să fie un număr mult mai mare de persoane infectate, decât au preconizat la început.

– După ce, cel mai probabil, au mai infectat niște câteva persoane, care nu era musai să fie infectate, doar pentru că ei sunt britanici, și pentru că pot.

De ce a făcut Boris Johnson asta? Pentru că știe că poate. Pentru că, în acest moment, Marea Britanie are și fondurile necesare, și capacitatea de a cumpăra 3.5 milioane de teste rapide (rezultatul se află în 15 minute). Le-a achiziționat deja. În câteva zile, testarea rapidă va fi posibilă în Marea Britanie. Testare rapidă înseamnă izolarea rapidă a celor care chiar au nevoie de izolare. Și tratarea lor. Rapid.

Dar. În același timp, cer ajutorul voluntarilor. Pentru că, oricât de încrezător ai fi, oricât de bine crezi că ți-ai jucat cărțile, oricât de multe fonduri ai avea, când o mișcare iese prost, realizezi că s-ar putea chiar să ai nevoie de turma aia, pe care ai supus-o, cu bună știință, ”imunizării de turmă”.

Citește și: Cristian Tudor Popescu crede că e cazul să ne trezim

#News