În momentul de față, situația Italiei e în felul următor: este una dintre cele mai afectate țări de Coronavirus. Asta pentru că, spune una dintre explicații, n-ar fi adoptat la timp restricțiile de deplasare. Și, când le-au adoptat, tot nu au fost respectate în totalitate.

Se-ntâmplă și la noi: zilnic auzim despre persoane care n-au respectat auto-izolarea la domiciliu, au fugit din carantină sau au încercat, prin diverse metode, să ”fenteze” recent instaurata ”izolare socială obligatorie”.

Nerespectarea regulilor, combinată cu faptul că n-avem, nici pe departe, sistemul medical și dotările Italiei, n-ar fi de bun augur pentru România, avertizează Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Știu, sună destul de gri. Știm că nici măcar medicii nu au îndeajuns de multe echipamente de protecție, că soluțiile dezinfectante sunt din ce în ce mai greu de găsit, că, dacă ne pică medicii, situația poate deveni chiar dramatică, deci, ce e de făcut?

Soluțiile vin tot de la Alexandru Rafila:

 „Sunt două elemente – unul este legat de comportamentul individual, să fie responsabil, să încercăm să respectăm măsurile indicate de autorități și să ne limităm deplasările. Eu nu spun să nu ieșim din casă, sigur că nu trebuie să oprim toată activitatea economică, nu putem să nu ne aprovizionăm, dar trebuie să limităm pe cât posibil aceste deplasări, ca să putem să vedem în câteva săptămâni o turtire a acestei cocoașe. Al doilea element e să fim foarte eficienți atunci când creștem capacitatea de testare și să reușim să testăm exact persoanele care sunt la riscul cel mai înalt, respectiv cei care sunt simptomatici, eventual, dacă discutăm de personalul medical, contacții acestor persoane”.

Cu alte cuvinte: să ne protejăm noi pe noi, stând cât mai mult în casă, să-i protejăm și pe alții, cu această ocazie, și să lăsăm medicina să-și spună cuvântul. Să testăm, în limita sistemului nostru sanitar, dar să nu mărim nevoia de testare prin ieșiri inutile și inconștiente, degeaba.

Citește și: Boris Johnson se bazează pe voluntari

#News