Jean Jipa pupă bătrâni și trăiește clipa. Desigur, nu ar admite că e campanie. Nimeni nu ar crede că un primar din Giurgiu vrea doar voturi. E doar bunăvoință, ajutor și dragoste de semeni.

Îmi place să fiu ironică atunci când cei din jurul meu nu prea pricep ironia. Așa cum Jean Jipa iubește să îmbrățișeze bătrâni care nu înțeleg pericolul. Iar dacă cei trecuți de a doua tinerețe nu înțeleg prin ce pandemie trecem, primarul ar trebui.

”Persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile în fața pandemiei de coronavirus, statisticile oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică valabile pentru 5 aprilie arătând că vârsta medie a persoanelor decedate din cauza coronavirusului a fost de 66.6 ani, iar vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor”. Asta spune G4media despre ceea ce era deja evident. Și asta, la articolul cu și despre primarul isteț din Giurgiu.

Ce e dincolo de articol e în felul următor: facerea de bine. Facerea de bine cu poze și status pe Facebook. Cu ocazia Floriilor, primarul vesel și altruist a decis să facă niște pachețele (relativ consistente) cu apă îmbuteliată, cartofi și alte alimente vesele. Și să doneze.

Desigur, dacă tu alegi să donezi, să ajuți, nu te prea lauzi cu asta. Faci un bine fără poze, fără laudă, fără probe. Dacă vrei să inspiri, să faci din tine un exemplu, e ok o poză-două, poate dresezi și turma că egoismul nu e lăudabil. Să facă și turma ceva. Dar. Dacă ești primar și ai nevoie de niște voturi, poți face din cartofi și apă un subiect de aplauze. Și, desigur, speri și la multe, multe ștampile pentru că, sub eticheta de donație, nimic nu e gratuit în politică.

Și, pe lângă donații atent pozate pentru pagina de Facebook, Jean Jipa a donat și niște îmbrățișări, la fel de gratuite ca și virusul.

Ce spune Codul Penal: ”Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Ce spune Codul Penal când e vorba de primar/om politic: nu spune nimic.

Citește și: Paștele din petiție: sau cum să-ți semnezi sentința