Ediția a XIX-a a Cupei Irina Deleanu, locul unde gimnastica ritmică se transformă în artă

Ediția a XIX-a a Cupei Irina Deleanu s-a desfășurat anul acesta între 22-23 februarie 2020 și a avut loc la Sala Polivalentă din București.

Sportul românesc pare să fi intrat într-un mare declin în ultima vreme – tocmai din acest motiv, atunci când se întâmplă un eveniment de talia Cupei Irina Deleanu, avem toate motivele să ne bucurăm. Ideal ar fi, ca pe lângă acea bucurie, să avem și prezența de spirit de a susține un astfel de eveniment, din ce în ce mai rar pe plaiurile mioritice.

Ediția a XIX-a a Cupei Irina Deleanu s-a remarcat printr-o organizare net superioară anilor anteriori, punându-se accent pe spectacolul pe care această disciplină îl poate oferi. Tocmai din acest motiv, ediția de anul acesta a fost prima în cadrul căreia s-a intrat pe bază de bilet.

Cu toate acestea, publicul din România nu pare încă suficient de educat din punctu de vedere artistic pentru a aprecia un eveniment de talia Cupei Irina Deleanu, astfel că audiența nu a fost cea sperată. De remarcat cum în țări ca Rusia sau Italia, evenimente de tipul acestuia se bucură de public și de o popularitate imensă, dar la noi, nu! Poate pentru că cei din afara țării noastre știu să aprecieze adevăratele valori, însă și să recunoască potențialul artistic al unui spectacol. Mai avem până-i ajungem!

Pentru că da, gimnastica ritmică nu este doar un sport, gimnastica ritmică este o parte din artă. O desfășurare e echilibrului, a forței și a gingășiei – toate reunite sub același nume. Vorbim, desigur, despre singura disciplină olimpică exclusiv feminină.

În cadrul concursului au performat gimnaste din Italia, Norvegia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Ucraina, Republica Moldova și Azerbaidjan, marea absentă a acestei ediții fiind Rusia.

Cine a luat medialiile?

Senioare:

Denisa Mailat – aur individual compus (punctaj total 86,100 puncte), aur cerc (23,150), aur măciuci (23,500).

Andreea Verdeș – bronz maciuci (20,850)

Laura Aniței – bronz minge (19,200)

Junioare:

Echipa de junioare a României s-a clasat pe locul al III-lea, campioanele fiind Annaliese Drăgan și Christina Drăgan. De asemenea, Annaliese Drăgan a luat aur la panglică. Locul 1 a fost adjudecat de Bulgaria, în timp ce Italia s-a clasat pe locul al doilea.

Însă nu numai campioanele s-ar remarcat la ediția a XIX-a a Cupei Irina Deleanu, întrucât spectacolul și antrenul s-au ținut lanț pe toată durata celor două zile. Astfel, s-au mai remarcat următoarele gimnaste:

Sofia Raffaeli din Italia, care a obținut 4 medalii (argint la individual compus, aur la panglică și la minge, argint la cerc și măciuci)

Valeria Vatova din Bulgaria a încheiat concursul cu 4 medalii (bronz la individual compus, bronz la cerc, panglică și minge).

#News