Un tezaur dacic cu 116 obiecte de patrimoniu, descoperit în județul Alba

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Un tânăr de 27 de ani din județul Mureș a acordat sprijinul polițiștilor și arheologilor pentru descoperirea și documentarea unui tezaur dacic care cuprinde 116 obiecte de patrimoniu, potrivit .stiripesurse.ro. Bărbatul este posesor autorizat de detector de metale. 

Polițiștii din județ și arheologii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia s-au sesizat după ce au aflat, dintr-o postare în mediul on-line, despre descoperirea făcută de către tânăr luna trecută, într-o pădure din județul Alba

El a găsit 22 de monede antice din argint, pe care le-a predat autorităților. Obiectele ar proveni din epoca dacică. Potrivit unei prime estimări, ele ar avea o deosebită valoare patrimonială.

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au declanșat o anchetă privitoare la posibila descoperire a unui tezar. Oamenii legii, cu ajutorul tânărului, și al experților arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică. Este vorba despre un tezaur monetar depus într-un vas din bronz.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Monedele erau de tip tetradrahmă „Macedonia Prima” din argint (159-150 î. Hr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara” dacice (sec. III – ÎI î. Hr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epoca romană.

Obiectele de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Potrivit primei evaluări a experților, artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele fiind aparținând categoriei Tezaur.

Test cheie pregătit de către NASA pentru apărarea planetară