Potrivit unui interviu pentru Agerpres a ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, prima soluţie aferente crizei demografice o reprezintă creşterea infrastructurii de sprijinire a familiei, precum grădiniţele şi creşele din vecinătatea locului de muncă. Doamna ministru precizează că această infrastructură trebuie să faciliteze întoarcerea părinţilor în câmpul profesional după ce au copii.

„Eu cred că în această privinţă sunt necesare mai multe măsuri, nu numai cele privind facilităţile fiscale, ci în primul rând măsuri care ţin de infrastructura de care în acest moment familiile nu beneficiază ca să îşi dorească să-şi mărească familia, să-şi mărească numărul de copii. Ceea ce cred că lipseşte prioritar României este preocuparea faţă de punerea la dispoziţie a unor condiţii cum ar fi creşe, grădiniţe cât mai aproape de locurile de muncă ale părinţilor, un pachet de măsuri care să-i încurajeze pe aceştia să ia în considerare creşterea familiei, pentru că după ce acest lucru s-ar întâmpla ar exista la îndemână tot ce au nevoie ca să-şi continue activitatea profesională, ca să-şi continue viaţa armonios, fără să aibă vreo constrângere de orice natură”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul a evidenţiat faptul că în momentul de faţă statul nu oferă părinţilor care doresc să îşi extindă familia, absolut nicio perspectivă de viaţă de familie uşoară după ce fac copii.

„Personal cred că ceea ce lipseşte în acest moment este în primul rând această infrastructură, aceste minime condiţii pentru părinţii care şi-ar dori să aibă mai mulţi copii, dar îşi pun problema că nu au cu cine să îi lase în momentul în care revin în activitate, că nu au posibilitatea şi nici o perspectivă pe care statul să le-o ofere că vor reuşi să aibă o viaţă de familie uşoară şi după ce îşi măresc familia. Cred că aici trebuie să lucrăm şi sunt resurse în acest sens şi toată disponibilitatea să vedeţi şi nişte schimbări în perioada următoare”, a adăugat Violeta Alexandru.

Totodată, aceasta  a menţionat că măsurile destinate sprijinirii familie sunt parte a unui pachet legat de activitatea Ministerului Lucrărilor Publice şi Dezvoltării Regionale şi Ministerului Finanţelor.

„Ne preocupă acest lucru (sprijinirea familiei, n.r.), este în fibra doctrinei liberale să sprijinim familia şi să găsim soluţii concrete pentru acest lucru, însă răspunsul la această întrebare depăşeşte posibilităţile de mandat ale Ministerului Muncii şi se referă la un pachet de măsuri care au legătură cu Ministerul Lucrărilor Publice şi Dezvoltării Regionale, au legătură cu responsabilităţile Ministerului Finanţelor”, a încheiat Violeta Alexandru.

#news