Aplicație gratuită pentru verificarea hotelurilor și pensiunilor autorizate în România

InfoCons oferă lista unităților de cazare, agențiilor de turism și a unităților de alimentație publică autorizate

Satul de vacanta
Satul de vacanta

Asociația InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor recomandă ca la plecarea în vacanță verificarea, prin intermediul unei aplicații gratuite, a listei unităților de cazare, agențiilor de turism și unităților de alimentație publică autorizate din România pentru a evita plata în avans a unei vacanțe către cazări inexistente, potrivit ziare.com.

Aplicatia gratuită InfoCons oferă lista unităților de cazare, agențiilor de turism, cât și a unităților de alimentație publică autorizate în România.

 Opțiunea amintită este disponibilă doar pentru România, aplicația InfoCons trebuind setată în limba română. Prin accesarea secțiunii Verifică firmă turism, disponibilă în aplicația InfoCons, consumatorul poate căuta informații după denumirea operatorului economic. Astfel, turiștii pot afla, prin intermediul aplicației InfoCons, următoarele informații: denumire și adresă; tip unitate; tip localitate componentă; tip categorie; operator economic; număr Registrul Comerțului; număr certificat clasificare; dată emitere certificat clasificare. În cazul în care operatorul economic căutat are licența retrasă sau radiată, consumatorii vor fi atenționați printr-un semn al exclamării și prin culoarea roșie a textului. 

Potrivit InfoCons, în România sunt în prezent 21.177 unități de cazare autorizate de diferite tipuri.

 De asemenea, pentru 2.943 unități de cazare,certificatul de clasificare a fost radiat, iar pentru alte șase, certificatul de clasificare a fost retras. Agențiile de turism licențiate în România sunt 2.845. Sunt 59 agenții de turism a căror licență a fost radiată, iar pentru șase agenții de turism, licența a fost retrasă. Structurile de primire turistică cu funcții de alimentatie publică clasificate sunt în număr de 8.233. Sunt și șapte astfel de structuri cărora le-a fost retrasă clasificarea și 1.764 structuri pentru care licența a fost radiată. Pasagerii unei companii aeriene vor fi cântăriți la urcarea în avion