Costel Alexe
Costel Alexe / Guvernul României

Ministrul Mediului, Costel Alexe a trimis Corpul de Control la groapa de gunoi de la Chiajna-Rudeni, care este subiectul unui dosar al Tribunalului București. Alexe a precizat că au fost luate măsuri, date sancțiuni, dar și amenzi pentru nerespectarea autorizațiilor de mediu.

Dan Tudorache a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în ciuda deciziei din 14 august, „prin care instanța a decis anularea Autorizației Integrate de Mediu pe ultimele două suprafețe încă funcționale ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni – celulele 6 și 7 –, operatorul acestei gropi de gunoi continuă să depoziteze ilegal deșeuri pe un teren situat între celulele 1-5 și 6-7”.

Totodată, primarul Sectorului 1 i-a solicitat, luni, ministrului de la Mediu să ia măsurile necesare, altfel Alexe ar trebui ca vineri să își depună demisia.  

„Ca ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor sunt direct interesat de bunăstarea cetăţenilor. Cazul bucureştenilor este unul special, pentru că aici, de mai bine de 4 ani, observăm cum administrația Capitalei și evident, cei șase primari de sector, nu au făcut altceva decât să își arate incompetența.

Vorbim de un oraș întreg, care de mai bine de patru ani nu are o soluție pentru acest fapt”, a declarat Alexe, la Digi 24.

„Am luat act de decizia instanței, aștept motivarea, dar, totodată, am dispus un control al Corpului de Control al ministrului la APM Ilfov. Vom vedea cum au fost emise aceste autorizații de către guvernarea social-democrată în 2018.

Vreau să menționez că, astăzi, problema principală a Bucureștiului este că colectează separat, dar reciclează foarte puțin din deșeurile pe care le produc. Dacă la nivel național media este mică, de 15%, în cazul Bucureștiului este sub media națională, ajungând la 9%.

Patru ani de zile, primarul general al Capitalei și cei șase primari sociali-democrați, n-au reușit să găsească nicio soluţie”, a mai spus Alexe.

Măsuri, sancțiuni și amenzi consistente

„Toate cele trei depozite, din care doar două sunt funcționale, au probleme. În urma controalelor au fost dispuse măsuri, au fost acordate sancțiuni și evident amenzi consistente. Am dat amenzi inclusiv la stațiile de sortare. Cert este că astăzi, serviciul de salubrizare și de colectare separată este atributul exclusiv al administrațiilor publice locale.

Din păcate nu fac altceva decât să facă ping-pong între PMB și primăriile de sector, fără să găsească soluții eficiente de colectare separată și apoi de reciclare a acestor deșeuri”, a încheiat Alexe.

Tribunalul București a hotărât, în data de 14 august 2020, anularea Autorizației Integrate de Mediu pentru depunerea deșeurilor pe ultimele două suprafețe, încă funcționale, ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni.

Citește și: Dan Tudorache îi cere demisia lui Alexe de la „Mediu”

#News