CCR

Curtea Constituțională a României a decis joi, cu unanimitate de voturi, că Guvernul poate instaura și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului. În schimb, carantina și internarea obligatorie pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor, instituite prin ordin al ministrului Sănătății sunt neconstituționale. CCR a luat aceste decizii ca urmare a sesizărilor Avocatului Poporului.

În privința stării de alertă, Avocatul Poporului a sesizat Curtea argumentând că prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă se aduce atingere principiului separației puterilor în stat. Concret, Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei „noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului”, Parlamentul „a convertit natura juridică tradițională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic” care vizează exclusiv raportul constituțional dintre Parlament și Guvern. În acest caz CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului.

Judecătorii constituționali au admis de asemenea sesizarea de constituționalitate privind reforma în domeniul sănătăţii, în măsura în care permit dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului libertăţii individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (Ministrul Sănătăţii).

Articolele contestate prevăd că:

„Articolul 25, alineatul 2 din Legea 95/2006: măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii”

„Articolul 8, alineatul 1 din OUG 11/2020: în cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor”.

Citește și: Ciolacu, supărat pe CCR, lovește în PNL

HashtagNews.ro