Pacienții din România pot avea dreptul la medicină personalizată

Prin medicină personalizată se înţelege îngrijirile de sănătate care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient

Pacientul are dreptul la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale, potrivit legii promulgate de preşedintele Klaus Iohannis, actul normativ pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003. ”Prin medicină personalizată se înţelege îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care foloseşte caracterizarea fenotipurilor şi genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient”, prevede actul normativ, potrivit ziare.com.

 Legea stipulează că, în vederea asigurării respectării dreptului la medicină personalizată, medicul specialist are obligaţia de a pune la dispoziţia pacientului informaţii fiabile, pertinente şi uşor de înţeles referitoare la opţiunile privind intervenţiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate şi riscurile acestora.

”Consimţământul pacientului este obligatoriu pentru fiecare intervenţie medicală specifică medicinei personalizate. Colectarea, partajarea, gestionarea şi standardizarea datelor necesare pentru dezvoltarea şi aplicarea medicinei personalizate se realizează în conformitate cu legislaţia privind protecţia datelor”, mai precizează actul normativ. Legea va intra în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

MAE, atenționare pentru românii care călătoresc în Italia