Cea mai puternică erupție solară din ultimii 6 ani, produsă pe 14 decembrie

Incidentul solar va provoca o furtună magnetică pe planetă

Soare
Soare sursa foto pixabay

În seara zilei de 14 decembrie s-a produs cea mai puternică erupție înregistrată pe Soare în ultimii 6 ani. Aceasta va avea consecințe asupra Pământului, potrivit ziare.com.

  „A avut loc cea mai puternică erupție a celui de-al 25-lea ciclu solar actual… Aceasta este cea mai puternică erupție de pe Soare care a avut loc de la puternicele furtuni solare din 2017”, au raportat oamenii de știință.

 Potrivit acestora, clasa erupției solare actuale a fost X2.8. „Emisia de la erupție a provocat o întrerupere profundă a comunicațiilor radio cu unde scurte în America… Este posibil ca radioamatorii să fi observat o pierdere de semnal pe toate frecvențele sub 30 MHz, mai bine de 30 de minute de la incidentul solar”, a notat publicația SpaceWeather .

 „Nu toată emisia este direcționată către Pământ, ci doar o parte a acesteia. Lovitura va ajunge cel mai probabil la noi pe 17 decembrie”, au avertizat oamenii de știință

 Actualul incident solar va provoca o furtună magnetică pe planeta noastră. O erupție solară este o eliberare explozivă de energie în atmosfera planetei noastre. Sub influența unui câmp magnetic, plasma solară este comprimată, rezultând formarea unei frânghii de plasmă sau a unei panglici lungi de până la sute de mii de kilometri.

În zona exploziei, plasma solară poate atinge o temperatură de 10 milioane de grade Celsius. Primii fotoni de la erupție ajung pe Pământ la aproximativ 8,5 minute de la începere. Ulterior, în următoarele 2-3 zile planeta este acoperită de un nor de plasmă. Circulație dificilă în anumite județe din cauza ceții