Comisia Europeană vrea introducerea pașaportului digital pentru textile pentru reducerea consumului de haine

Acesta va oferi consumatorilor informații despre întregul lanț de aprovizionare precum și despre materialele și substanțelor chimice folosite

Deputații europeni din Comisia pentru mediu au adoptat un set de recomandări privind măsurile pe care ar trebui să le ia UE pentru a se asigura că textilele sunt produse într-un mod circular, durabil și echitabil din punct de vedere social. Deputații europeni vor să schimbe regulile pe piața europeană a producției și comercializării de haine, potrivit ziare.com. Potrivit proiectului de Strategie a UE pentru textile durabile și circulare, Parlamentul European propune ca regulă pentru companii utilizarea de pașapoarte digitale ale produselor.

Acestea vor oferi consumatorilor informații despre întregul lanț de aprovizionare precum și despre materialele și substanțelor chimice folosite .Informațiile ar trebui completate cu date privind aspecte sociale și de muncă și de securitate socială.

Se dorește limitarea consumului care a crescut cu 40% în ultimii ani inclusiv prin introducerea unui pașaport digital pentru textile

Măsura face parte din strategia de a reduce cantitatea de deşeuri şi de a încuraja reutilizarea şi reciclarea. Noua lege include, de asemenea, şi un „paşaport pentru produs digital” care indică sustenabilitatea ecologică a unui produs. Aproape şase milioane de tone de materiale textile sunt aruncate anual în ţările europene. Potrivit statisticilor, consumul european de textile are al patrulea cel mai mare impact asupra economiei mondiale, mediu și schimbarea climei, după alimente, locuințe și mobilitate. De asemenea, textilele ocupă locul al treilea în ceea ce privește consumul de apă și utilizarea terenurilor, și locul cinci în ceea ce privește consumul de materii prime și producția de emisii de gaze cu efect de seră. În plus, industria mondială a textilelor și a îmbrăcămintei este responsabilă pentru 92 milioane de tone de deșeuri anual și se estimează că există deja 1,4 trilioane de microfibre în oceane.

Aproape 85% din toate textilele merg la gunoi în fiecare an, iar producția de modă consumă cantități mari de apă și poluează râurile și pârâiele, a raportat anterior Morgan McFall-Johnsen de la Insider. 

Recent, în Comisia pentru mediu s-au adoptat recomandările europarlamentarilor legate de măsurile pe care ar trebui să le ia UE pentru a se asigura că textilele sunt produse într-un mod circular, durabil și echitabil din punct de vedere social. „Pentru a combate supraproducția și supraconsumul de îmbrăcăminte și încălțăminte, Comitetul invită Comisia și țările UE să adopte măsuri care să pună capăt „fast fashion”, începând cu o definiție clară a termenului, bazată pe „volume mari de îmbrăcăminte de calitate inferioară la niveluri scăzute de preț”, se menționează într-un comunicat al Comisiei.

Sute de descinderi la traficanți de droguri și de persoane