Culturi de floarea soarelui, distruse de porumbeii sălbatici

Ocrotite de lege, păsările s-au înmulțit necontrolat,  singura lor sursă de hrană fiind câmpurile cultivate cu cereale

Fermierii din Ilfov susțin că zeci de hectare de floareasoarelui abia răsărită au fost distruse de porumbeii sălbatici (Columba Palumbus). Păsările sunt atrase în special de semințele de floarea-soarelui, dar și de plantele aflate la răsărire, potrivit g4media.ro.

Ocrotite de lege, aceste păsări s-au înmulțit necontrolat,  singura lor sursă de hrană fiind câmpurile cultivate cu cereale, mai ales cu floarea-soarelui. 

Fermierul ilfovean Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a atenționat că aceste păsări produc pagube imense, după ce i-au distrus 52 de hectare de floarea-soarelui, de pe raza localităților ilfovene Gruiu și Ciolpani.

”Este o situație destul de complicată, acum trebuie să cumpărăm altă sămânță, să reînsămânțăm, să erbicidăm și practic să reluăm tot procesul, să întoarcem cultura. Nimeni nu ne garantează că noua cultură nu va suferi aceleași pagube. Am încercat să scăpăm de păsări, am dat ture cu mașina să facem zgomot, am dat cu petarde, am pus tradiționalele sperietori, dar porumbeii s-au obișnuit și nu se mai sperie, zboară câțiva metri și apoi se așază din nou pe cultură. Se obișnuiesc cu zgomotul, se adaptează”, a declarat fermierul. Doi români arestați la Roma, pentru furtul unor bijuterii de lux