#Spionul rus îl filează pe Florin Cîțu
Florin Cîțu

România va încheia acest an de criză, medicală și economică, cu un deficit mai mic decât țările din Uniunea Europeană și va fi țara care va evita recesiunea tehnică, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, miercuri seara la Digi24.

„Uniunea Europeană are un deficit de 14% medie acum. Ungaria, la jumătatea anului, are un deficit de 6%, noi avem 4,44%. Am pornit această perioadă cu un handicap enorm pentru că aveam un deficit moştenit de anul trecut de 4,6%. Majoritatea ţărilor UE în ultimii ani au avut surplus bugetar. Sunt 11 ţări care aveau surplus bugetar. Toate ţările UE şi-au scăzut deficitele bugetare în ultimii 3 ani, pe creştere economică. Doar socialiştii noştri au crescut deficitul şi au amânat facturi la plată.

Când tragem linie, România va termina 2020 cu un deficit mai mic decât toate ţările din UE. Sper să fie toate. Poate în una sau două să fie mai mic. Am avut creştere economică în primul trimestru, a doua cea mai mare creştere economică din UE. Vă spun că vom fi ţara care va evita recesiunea tehnică. Recesiunea înseamnă două trimestre consecutive de scădere a economiei”, a declarat ministrul Finanţelor, la Digi24.

Ministrul a mai precizat că nivelul inflației este unul foarte bun, făcând o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, dar mai ales cu perioada în care la guvernare erau social-democrații.  

„Anul trecut, inflaţia era 4,1% în iulie, astăzi este 2,5%. Anul trecut era cea mai mare rată a inflaţiei din Europa astăzi nu mai este cea mai mare. Am redus rata inflaţiei, asta înseamnă putere de cumpărare mai mare. Pe vremea socialiştilor rata inflaţiei a ajuns la 5,4%.

Când au preluat ei economia de fapt era deflaţie în România. Preţurile scădeau. Am scăzut dobânzile. În România dobânzile au scăzut în fiecare lună în 2020. Ne-am împrumutat mai ieftin la aceleaşi scadenţe.

Deşi suntem în perioada de criză, deşi agenţiile de rating ştiau că vine acest cost cu creşterea pensiilor i-am convins pe toţi că suntem un guvern responsabil şi am reuşit să ne împrumutăm mai ieftin”, a mai spus Florin Cîțu.

Citește și: Florin Cîțu: „Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere”

#News