Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii japonezi au creat un nou prototip: beţişoarele computerizate care intensifică gustul sărat.

Este vorba despre o invenţie care s-ar putea dovedi utilă persoanelor nevoite să reducă aportul de sodiu din regimul alimentar, informează Reuters și Agerpres.

Bețișoarele vor intensifica senzația de gust sărat, atât de cerută de japonezi

Dezvoltate în urma unei colaborări dintre Universitatea Meiji şi o companie producătoare de băuturi, beţişoarele accentuează gustul folosind stimularea electrică şi un minicomputer ataşat la încheietura mâinii, precizează Radio Eco Natura.

Dispozitivul utilizează un curent electric de mică intensitate cu ajutorul căruia transmite ioni de sodiu de la alimente, prin beţişoare, în cavitatea bucală. Aici, se creează o senzaţie de gust sărat. O invenție asemănătoare realizată de aceeași oameni de știință este şi dezvoltatorul unui ecran de televizor ”cu gust”, care poate reda diferite arome alimentare”, se precizează în comunicat.

Foarte multe persoane consumă cantități însemnate de sare

Beţişoarele cu potenţator de gust îi vor ajuta pe japonezii care consumă foarte multă sare.

În plus, Japonia este cunoscută ca fiind o țară în care dieta tradiţională se axează pe gusturile sărate.

Un adult din Japonia consumă, în medie, circa 10 grame de sare zilnic. Este o cantitate dublă faţă de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Conform medicilor, consumul excesiv de sare este asociat cu o incidenţă crescută a hipertensiunii arteriale. În plus, poate duce la accidente vasculare şi multe alte afecţiuni.