”La începutul lunii aprilie, companiile Auchan Retail România și Leroy Merlin România, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), au demarat organizarea unui centru de spitalizare pentru persoane noncritice, prin punerea la dispoziție a unui spațiu de 7.500 m2 în Bucureștii Noi, respectiv amenajarea și echiparea lui pentru a fi predat, ulterior, autorităților.

Astăzi, 24 aprilie, Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi a fost predată oficial autorităților române, la eveniment fiind prezenți Președintele României, domnul Klaus Iohannis,  Primul Ministru, domnul Ludovic Orban, Ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, Inspectorul General al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general de brigadă, domnul Dan-Paul Iamandi și Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, domnul Raed Arafat.”

Așa sună comunicatul de presă despre noul centru de spitalizare, care are 350 de paturi și a fost finalizat în 19 zile, cu implicarea a peste 50 de companii.

Inedit la acest centru e faptul că personalul uman e ajutat de personal non-uman, respectiv de roboței. Aceștia sunt programați să ducă mâncarea bolnavilor și să dezinfecteze spațiile, astfel încât munca umană, efectivă, e mult ușurată. Tot datorită lor, contactul uman este limitat la minimum.

Roboțeii știu fraze uzuale și pot fi programați inclusiv să ajute pacienții care nu se pot deplasa singuri.

Știu, sună ca-n Star Trek, dar se pare că am ajuns să trăim filmul la care ne uitam, cu sufletul la gură, acum 20 de ani.

Amuzant mi s-a părut faptul că, la deschiderea centrului, Iohannis chiar a conversat cu roboțelul Escu. Știm cu toții glumele cu cât de robotic vorbește Iohannis și cum ar putea să se mai destindă puțin, să scape de atitudinea scorțoasă, tipic germană, pentru a părea puțin mai cald, mai uman. Ei, bine, se pare că-n vizită în spațiul Star Trek, Iohannis s-a simțit în largul lui.

Nu mă pot decide care știre e mai interesantă: că un spital s-a amenajat în România, în doar 19 zile, că beneficiază de ajutor robotizat, sau că Iohannis a vorbit c-un roboțel.

De asta am zis să le combim pe toate 3, să las pe fiecare în parte să decidă. În plus, în perioada asta, în care știrile pozitive par să fie ignorate, în ciuda faptului că există, cred că e important să ne mai și descrețim puțin frunțile, cu un zâmbet. Indiferent de motiv.

Citește și: Marius Constantinescu: cum să fim uniți indiferent de etnie

#News