În 2016, Codul Rutier dezbătea vârsta de obținere a permisului auto pentru anumite categorii de vehicule. În presă au apărut informații care asigurau viitorii șoferi că va exista o modificare a vârstei minime de la 21 la 18 ani pentru obținerea permisului de conducere categoriile C și C+E. Discuțiile au rămas la stadiul de discuții. Și ajungem în 2020.

În momentul de față, avem un proiect de lege care a fost pus în dezbatere publică și, după adoptarea în ședință de Guvern, va fi trimis Parlamentului pentru aprobare.

”Vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și C+E este de 18 ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test”, prevede proiectul de lege.

Ce spune Codul Rutier?

De la 1 iulie, toți cetățenii care își doresc să obțină permisul de conducere trebuie să fi terminat cel puțin 10 clase. Luna iulie aduce obligativitatea de a fi absolvit cele 10 clase din cadrul învățământului deja obligatoriu. Totodată ei trebuie să facă dovada terminării studiilor.

Începând cu 1 ianuarie 2020 Codul Rutier prevede și modificări și pentru utilizatorii telefonului mobil la volan, aceasta fiind una dintre cauzele care duce la producerea accidentelor rutiere, aceștia vor primi sancțiuni mult mai mari, iar cei care sunt prinși că vorbesc la telefon în timp ce ce conduc, riscă să rămână fară permisul de conducere, pe o perioadă de 30 zile.

Sunt vești bune? Sunt vești nu tocmai bune? Suntem cârcotași ca pensionarii de serviciu sau încurajăm tinerii să găsească un loc de muncă încă din fragedă ”adolescență”?

Personal, îi consider pe cei de 18 ani adolescenți. Și, totuși: mulți adolescenți lucrează, întrețin familii sau se autoîntrețin. Iar un permis C sau C+E nu este un permis pentru copiii de bani gata.

Citește și: Oficial. Încă o lună de stare de alertă

#News