Nicușor Dan, împiedicat de datorii. Desființarea companiilor municipale mai așteaptă

„Neavând bani ca să putem să stingem toate datoriile... foarte simplist: ca să închizi o companie, trebuie să îi plăteşti datoriile”, a spus edilul aseară, în cadrul unei emisiuni tv

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a recunoscut, în cursul serii trecute, că nu e așa de ușor să desființezi companiile municipale, așa cum s-a crezut inițial. Nu pentru că dorința ar fi dispărut, ci pentru că cel puțin unele dintre acestea înregistrează datorii care, în eventualitatea unei desființări, ar trebui plătite pe loc. În plus, potrivit edilului, banii pentru acoperirea acestor datorii ar lipsi din fondurile primăriilor, așadar deființarea are toate șansele să rămână în stand-by.

„Mai avem o problemă tehnică pentru a le desfiinţa, faptul că nu avem un flux de bani, după cum ştiţi, cea mai mare problemă pe care am întâmpinat-o în mandatul ăsta de primar a fost că am găsit o datorie curentă de 2,5 miliarde lei, bani pe care teoretic ar trebui să îi plătim pe loc”, a spus Nicuşor Dan, la Digi24, potrivit Agerpres.

Nicușor Dan n-are bani de datorii

Întrebat ce a produs aceste datorii, primarul general a spus că ele s-ar fi strâns în timp, din pricina unei proaste gestionări a bugetului Capitalei. Cu alte cuvinte, bani cheltuiți pe acțiuni pe care Nicușor Dan le consideră inutile. Rămâne de văzut cum se va rezolva această situație.

„Din companii, din festivaluri, dintr-o dimensionare nerezonabilă a bugetului, din prognozarea unor venituri care se ştia că nu pot fi făcute – în felul ăsta s-a ajuns la datoria asta. Neavând bani ca să putem să stingem toate datoriile… foarte simplist: ca să închizi o companie, trebuie să îi plăteşti datoriile, să-i pui deoparte oamenii, să vezi care sunt obiectele de inventar şi în momentul ăla s-a terminat. Noi nu avem în momentul de faţă fluxul de bani ca să le putem stinge datoriile şi să le putem aduce la zero. Ăsta este obstacolul tehnic pe care îl întâmpinăm ca să închidem”, a mai spus primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Citește și: Nicușor Dan: „Nu mă las intimidat de astfel de presiuni”